Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022 21:20

Υπάρχουν λόγοι που ερημώνουν τα χωριά

Γράφτηκε από τον

Υπάρχουν λόγοι που ερημώνουν τα χωριά

Του Γιάννη Σινάπη

Ερημώνει η ύπαιθρος, δεν μένει άνθρωπος νέος κι ενεργός στο χωριό.

Την τραγική αυτή πραγματικότητα επιβεβαίωσε η απογραφή. Σχετίζεται με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και με την ποιότητα ζωής, τις ευκαιρίες που δεν σου δίνει η παραμονή στο χωριό και η (αποκλειστική) ενασχόληση με την αγροτική παραγωγή.

Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και στην πόλη πλέον, όμως οι αδυναμίες της ζωής στα χωριά και οι ανεπάρκειες της αγροτικής παραγωγής δεν σου δίνουν ελπίδα και προοπτική να επιστρέψεις.

Παράδειγμα, η παραγωγή της σταφίδας, των λίγων ποσοτήτων που έχουν απομείνει και στη Μεσσηνία, δοκιμάζεται σκληρά τα 3 τελευταία χρόνια. Πέρυσι οι παραγωγοί μπήκαν μέσα και φέτος τα πράγματα είναι πιο αβέβαια από κάθε άλλη φορά. Μια άλλοτε δυναμική καλλιέργεια, σημαντική εναλλακτική στην ελαιοπαραγωγή τα προηγούμενα χρόνια πάει να εξαφανιστεί.

Το σύκο που δείχνει να αντέχει με πολύ χαμηλές παραγωγές, ελπίζει στην αναδιάρθρωση της καλλιέργειας που έχει εξαγγελθεί από πέρυσι. Ενα χρόνο μετά παρά την υποτιθέμενη κυβερνητική στήριξη, αποκαλύπτεται ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο και η Συκική εξακολουθεί να δίνει μάχη για να περάσει η πρότασή της, η μόνη βιώσιμη και με προοπτική για την αναβάθμιση της καλλιέργειας.

Τα σημαντικά έργα υποδομής είναι ακόμα άφαντα. Τέλη της δεκαετίας του ‘90 με νομάρχη Μεσσηνίας τον Δημήτρη Δράκο ο νομός διεκδικούσε την κατασκευή 3 φραγμάτων: του Φιλιατρινού, του Λαγκούβαρδου και του Μιναγιώτικου. Είκοσι δύο και πλέον χρόνια μετά κανένα φράγμα δεν λειτουργεί. Ούτε το Φιλιατρινό που φτιάχθηκε, αλλά χωρίς δίκτυα, τα οποία ακόμα δεν έχουν δημοπρατηθεί.

Και πάμε και σε ένα ακόμα πιο σημαντικό ζήτημα της μεσσηνιακής υπαίθρου, αυτό της παραβατικότητας που πλήττει τα χωριά. Οχι τα πιο απομακρυσμένα, αλλά εκείνα που βρίσκονται κοντά στην Καλαμάτα και στη Μεσσήνη, στους εθνικούς κι επαρχιακούς δρόμους με τη μεγαλύτερη κίνηση. Πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα, που δεν επιτρέπει σε νέους ανθρώπους και σε καινούργιους συνταξιούχους να ζήσουν στα σπίτια τους.

Μόνο όταν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας ασχοληθούν υπεύθυνα με όλα αυτά, με βούληση να δώσουν λύση, κάτι μπορεί να γίνει, να αλλάξει.