Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 18:25

Διακοπές αναπήρων στον… ευλογημένο τόπο των Μεσσηνίων

Γράφτηκε από την

Διακοπές αναπήρων στον… ευλογημένο τόπο των Μεσσηνίων

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Η σημασία της προσβασιμότητας και προσπελασιμότητας σε τουριστικά μέρη και παραλίες αποκτά μία άλλη έννοια όταν πρόκειται για τις καλοκαιρινές διακοπές ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες. Οι υποδομές για ΑμεΑ που διαθέτει ο νομός δεν είναι από τις χειρότερες στην Ελλάδα, δεν είναι όμως αρκετές ή καλοφτιαγμένες για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρίες (προβλήματα κινητικότητας, όρασης, ακοής και πνευματικής βλάβης) τόσο στο κομμάτι της ανεμπόδιστης κυκλοφορίας τους όσο και στο κομμάτι της διευκόλυνσης της πρόσβασής τους σε μνημεία και τουριστικές εγκαταστάσεις μέσω της χρήσης της τεχνολογίας.

Στον… ευλογημένο τόπο των Μεσσηνίων, ο επισκέπτης με αναπηρία δεν γνωρίζει σε ποιους ακριβώς χώρους υπάρχει η ανάλογη πρόσβαση και για ποιες κατηγορίες αναπήρων. Επίσης ένα σημαντικό έλλειμμα για το ισότιμο δικαίωμα στον τουρισμό είναι ότι δεν υπάρχουν -και εκεί που υπάρχουν δεν προβάλλονται- οι προσπάθειες των επαγγελματιών του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υποδοχής ΑμεΑ. Κάτι που θα παρείχε στον τόπο ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε οι επισκέπτες να γνωρίζουν κατά πόσο οι εγκαταστάσεις του Aεροδρομίου Καλαμάτας αλλά και επαγγελματίες από το χώρο του τουρισμού είναι σε θέση να διευκολύνουν την άφιξη ΑμεΑ και παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές που ταξιδεύουν με την οικογένειά τους, καθώς και να τα ενημερώσουν για τα σημεία και τις δραστηριότητες για άτομα με αναπηρίες. Ομως, δυστυχώς, δεν υπάρχουν ιστοσελίδες με διαθέσιμες πληροφορίες στα ελληνικά και τα αγγλικά, για να πείσουν τα άτομα με αναπηρίες να οργανώσουν την παραμονή τους στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία.

Η ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στον τουρισμό είναι μάλλον παραγνωρισμένη από την Πολιτεία και τους τουριστικούς φορείς του τόπου. Δημοφιλείς παραλίες, χώροι πολιτισμού και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι πλήρως προσβάσιμα στους ανθρώπους με αναπηρία και στους ηλικιωμένους, αντίθετα με τον υπόλοιπο κόσμο, όπου αναπτύσσονται ήδη πολιτικές ισότιμης πρόσβασης των ΑμεΑ στις διακοπές.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 19:23