Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2013 15:39

Διαχείριση σημαντικών ζητημάτων

Γράφτηκε από τον

Διαχείριση σημαντικών ζητημάτων

 

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, εκ των βασικών θεμάτων συζήτησης σε επίσημο αλλά και ανεπίσημο επίπεδο ήταν με ποιο τρόπο θα διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να αρχίσει να... αχνοφαίνεται η ανάπτυξη.

Τα χρόνια πέρασαν και η ζωή τα έφερε έτσι ώστε σήμερα η Μεσσηνία, μέσα στο γενικότερο σκηνικό της ελληνικής κρίσης, να πληροί αρκετές από τις προϋποθέσεις για να δημιουργήσει βάσεις ανάπτυξης - τέτοιες που όμως χρειάζονται σωστή διαχείριση: Ραγδαία αύξηση των πτήσεων από ευρωπαϊκές πόλεις, ολοκλήρωση αυτοκινητόδρομου, συζητήσεις για τη δημιουργία διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα, διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, υδατοδρόμια κ.ά. Για να μην νομίσει όμως κανείς ότι γίναμε από τη μία μέρα στην άλλη... Λας Βέγκας, θα πρέπει ο καθένας μας από την πλευρά του να κάνει σωστή διαχείριση των πληροφοριών. Επίσης απαιτείται και αύξηση της εξωστρέφειας, όχι μόνο της κοινωνίας, αλλά και των φορέων εξουσίας. 

Οταν δηλαδή γίνεται γνωστή μία πληροφορία ή ακόμα και ένας πομπώδης σχεδιασμός που οι εκάστοτε φορείς της εξουσίας τα... διαχέουν κατά το δοκούν και κατά τρόπο τέτοιο που εξυπηρετεί μόνο τις δικές τους επιδιώξεις, τότε μεσομακροπρόθεσμα αυτά γυρίζουν ως μπούμερανγκ: Οι πολίτες γίνονται αποδέκτες μιας σειράς σεναρίων και πληροφοριών τα οποία φυσικά αρχίζουν να απαξιώνουν και να μην πιστεύουν - κι έτσι ακόμα και όσα εξ αυτών γίνουν πραγματικότητα, έχουν ήδη στην πορεία φθαρεί. 

 

Πολλοί γελούν με την προοπτική διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από την Καλαμάτα και ακόμα περισσότεροι -εντός και εκτός τειχών- με την ιστορία της διαστημικής πύλης. Αυτά λοιπόν και διάφορα άλλα είναι αποτέλεσμα της επικοινωνιακής πολιτικής που τα περιβάλλει, αλλά και της διαχείρισης των πληροφοριών από τους φορείς εξουσίας. Ας μάθουμε λοιπόν πώς πρέπει να χειριζόμαστε σημαντικά ζητήματα, για να αποφύγουμε στο μέλλον τυχόν... λούμπες και κακοτοπιές που πιθανόν θα στοιχίσουν.