Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2024 21:36

Ευκαιρία να διεκδικηθούν περισσότερα από το Ολυμπιακό Κίνημα

Γράφτηκε από τον

Ευκαιρία να διεκδικηθούν περισσότερα από το Ολυμπιακό Κίνημα

Έντονη, όπως αναμενόταν, είναι η αντίδραση από την Ηλεία και τη Δυτική Ελλάδα γενικότερα μετά τη γνωστοποίηση της είδησης ότι τον Μάρτιο του 2025 η Σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και η εκλογή του νέου προέδρου της ΔΟΕ θα γίνουν στη Μεσσηνία. 

Όπως έγινε γνωστό προ ημερών διά στόματος του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου, η έναρξη της Συνόδου πρόκειται να γίνει στην Αρχαία Μεσσήνη, ενώ το κυρίως μέρος των εργασιών της Συνόδου μαζί με την εκλογή του διαδόχου του Τόμας Μπαχ στην προεδρία της ΔΟΕ θα γίνουν στην Costa Navarino. Ο κ. Καπράλος πάντως διευκρίνισε ότι θα γίνουν επισκέψεις στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, τόσο στον αρχαιολογικό χώρο όσο και στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία.

Οι αντιδράσεις έχουν εκφραστεί από βουλευτές της Ηλείας όλων των κομμάτων, αλλά και από τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και δημάρχους. 

Η επιλογή της Μεσσηνίας και της Costa Navarino για τη φιλοξενία της Συνόδου πιθανόν να σχετίζεται με το επίπεδο των εγκαταστάσεων ή με τη διαθεσιμότητα εκείνη την εποχή, δεδομένου ότι και η Ηλεία διαθέτει τουριστικές εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου. Θυμίζουμε βέβαια ότι προ μηνών η Ολυμπιακή Φλόγα πέρασε και από εκεί, όπου έχει ιδρυθεί και η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία Γκολφ.

Δεν γνωρίζουμε αν οι αντιδράσεις από την Ηλεία είναι ικανές να φέρουν οποιαδήποτε ανατροπή στον προγραμματισμό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά είναι κρίμα μία τέτοια πρώτης τάξεως ευκαιρία για διεθνή προβολή της Πελοποννήσου να αποτελέσει αιτία μίας ακόμα διαιρετικής διαμάχης για την περιοχή.

Ο ομφάλιος λώρος των Ολυμπιακών Αγώνων με την Αρχαία Ολυμπία δεν κόβεται με τίποτα, σε όποιο σημείο της Γης κι αν γίνεται η Σύνοδος. Αντιθέτως, αυτή η συγκυρία ίσως είναι μία πολύ καλή αφορμή, ώστε η Ελλάδα και η ενιαία Πελοπόννησος ειδικότερα να διεκδικήσουν ακόμα περισσότερα σε μόνιμη βάση από το Ολυμπιακό Κίνημα και όχι μόνο την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας κάθε δύο χρόνια, για τους θερινούς και τους χειμερινούς αγώνες.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2024 22:38
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τι γυρεύει ο Σταϊκούρας στο… παζάρι;