Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014 22:46

Διαφάνεια και συνεννόηση για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Γράφτηκε από τον

Διαφάνεια και συνεννόηση για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Επιτέλους ξεκίνησε ο αγώνας της Καλαμάτας για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021. Με μεγάλη πλειοψηφία οι πολιτικές δυνάμεις της πόλης αποφάσισαν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια θέτοντας πάντως -όπως οφείλουν και όπως φυσικά πρέπει- προϋποθέσεις για τις δικλίδες ασφαλείας που απαιτείται να μπουν για να μην γίνει η Καλαμάτα μία ακόμα Θεσσαλονίκη 1997 ή Πάτρα 2005. 

 

Ακόμα όμως και η στάση της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, που αν και καταψήφισε την προγραμματική σύμβαση, θέλησε να εκπροσωπηθεί στις επιτροπές διεκδίκησης για να ασκεί και από την πλευρά της έλεγχο στα όσα θα γίνουν, αποτελεί μία υπεύθυνη στάση, παρά το γεγονός ότι πολλοί την λοιδόρησαν.

Η ουσία είναι ότι, διά των πολιτικών παρατάξεων, η πόλη φαίνεται να έχει όρεξη να δώσει αυτή τη μάχη, στην οποία σε θεωρητικό επίπεδο ξεκινάει από θέση ισχύος, αλλά στην πράξη χρειάζεται να γίνουν πολλά για να επιβεβαιωθεί. Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι οι πολίτες και οι δραστήριες ομάδες και οργανώσεις της πόλης να ενημερωθούν για το θεσμό, αλλά και τη στρατηγική διεκδίκησης και να γίνουν και αυτοί μέρος της προσπάθειας. Αλλωστε το κλίμα ενότητας είναι μία από τις προϋποθέσεις που λαμβάνονται υπόψη από την αρμόδια επιτροπή για την τελική επιλογή. 

Οπως τονίστηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόκειται για αποφάσεις και μεθόδους, που θα κρίνουν μία κατάσταση κατά την οποία πολλοί από τους σημερινούς δημοτικούς συμβούλους το 2021 δεν θα είναι παρόντες στην πολιτική ζωή. Είναι κάτι όμως που οι σημερινοί δημοτικοί σύμβουλοι -και όχι μόνο- οφείλουν να το πιστέψουν βάζοντας και αυτοί το δικό τους λιθαράκι σε μία προσπάθεια, που ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα μείνει στην ιστορία της πόλης.

 

Για να την θυμόμαστε όμως με θετικές αναμνήσεις και για να μην χρειαστεί να μπουν στο παιχνίδι... εισαγγελείς, όπως σε περιπτώσεις παλαιότερων ετών, θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και των στελεχών που θα “τρέξουν” τη διεκδίκηση. Πέρα από τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις υπάρξουν γύρω από αυτό το θέμα, ας αποδείξει η Καλαμάτα ότι μπορεί να τιμήσει το θεσμό, όπως τον οραματίστηκε η Μελίνα Μερκούρη.