Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010 13:35

Ο υποσιτισμός μας αφορά

Γράφτηκε από την

Το 1980 ο ΟΗΕ καθιέρωσε την αυριανή ημέρα (16/10) ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Πείνας. Επίσης, η 17η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δράσης Κατά της Φτώχειας. Σήμερα, ο συμβολισμός των παραπάνω ημερών δεν αφορά μόνο τον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά αγγίζει την καθημερινότητα του μέσου Ελληνα, και φυσικά του μέσου πολίτη και στην περιφέρεια.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας -οι οποίοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού- καταφεύγουν για βοήθεια στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων ζητώντας ενίσχυση με τρόφιμα. Και όσοι πιστεύετε ότι οι ευπαθείς ομάδες περιορίζονται στους μετανάστες ή τους τσιγγάνους, γελιέστε. Κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται άμεση ενίσχυση για να τα βγάλουν πέρα είναι και οι μοναχικοί άνθρωποι που ζουν με συντάξεις πείνας, αλλά και αρκετές πολύτεκνες οικογένειες.
Ο υποσιτισμός και η διατροφική ανασφάλεια, δυστυχώς, θα λαμβάνουν μεγαλύτερες διαστάσεις μέσα στην κοινωνία όσο η κρίση βαθαίνει. Γι' αυτό οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι, οι οποίοι θα διεκδικήσουν την ψήφο μας στις επερχόμενες εκλογές, οφείλουν να αφιερώσουν μεγάλο μέρος του προγράμματός τους στην καταπολέμηση της φτώχειας. Οι κοινωνικές υπηρεσίες που ήδη υπάρχουν σε πολλούς δήμους, πέρα από ελεημοσύνη, δεν μπορούν να προσφέρουν πολλά πράγματα. Εξάλλου, οι τοπικοί άρχοντες μέχρι τώρα έχουν δείξει ότι συγχέουν τη φιλανθρωπία με την κοινωνική πολιτική - και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 20:11