Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011 13:53

Τσιγγάνικη ζωή

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ενας γάντζος, μια ξεφτισμένη μπαλαντέζα, μια κολόνα της ΔΕΗ και… κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή, είναι κάποια από τα… συστατικά της ρευματοκλοπής για την ηλεκτροδότηση των παραπηγμάτων σε κάθε σημείο που ζει τσιγγάνος χωρίς λογαριασμό της ΔΕΗ. Οι συνέπειές της, πέρα από τη ζημιά στη ΔΕΗ, είναι ο κίνδυνος για την ίδια την ζωή τόσο των τσιγγάνων όσο κι εκείνων που κινούνται και ζουν γύρω από τις παράνομες συνδέσεις. Σίγουρα δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν κεραυνοβοληθεί από κάποιο βραχυκύκλωμα ή στην προσπάθειά τους να συνδέσουν παράνομα το παράπηγμα με το δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Το φαινόμενο δεν είναι άγνωστο. Το ακούμε ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια καθώς στους τσιγγάνους προστίθενται και αλλοδαποί που ζουν στην εξαθλίωση. Αγνωστες όμως παραμένουν οι ενέργειες της Πολιτείας και οι όποιες προσπάθειες φορέων να το εξαλείψουν και προφανώς το… ξήλωμα της παράνομης σύνδεσης δεν αποδίδει, αφού η επανασύνδεση δεν αργεί.
Ας μη μιλήσουμε όμως ούτε για… μόνιμες κατοικίες και νόμιμες συνδέσεις αλλά για λύσεις οι οποίες επιχειρήθηκαν κι εγκαταλείφθηκαν. Γιατί μόνο εγκαταλελειμμένη μπορεί να θεωρείται η υπόθεση… Μπιρμπίτα. Εάν ο   καταυλισμός λειτουργούσε -μιλώντας για την πλευρά της Πολιτείας- με συντήρηση των υποδομών κι έλεγχο, τότε ίσως περισσότεροι τσιγγάνοι να επέλεγαν τα ξύλινα σπιτάκια από τα πρόχειρα παραπήγματα στις όχθες των ποταμών. Και αν τα σπιτάκια αυτά ήταν περισσότερα, ακόμα περισσότεροι θα προτιμούσαν να έχουν πόρτα που… κλειδώνει. Ετσι, την ίδια ώρα που η μόνιμη κατοικία, η νόμιμη ηλεκτροδότηση και ο έλεγχος δεν εξασφαλίζονται, η κατάσταση διαιωνίζεται. Ο καταυλισμός είναι σε κακή κατάσταση καθώς οι φορείς που επιχείρησαν να δώσουν κάποτε μια λύση αναίρεσαν οι ίδιοι την προσπάθειά τους. Ετσι, αντί να κοιτούν πώς θα αποκτήσουμε υποδομές "κλαίνε" για την κατάντια που έχουν δημιουργήσει.

Κέλλυ Δημητρούλια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Να το τολμήσουν Στημένα παιχνίδια σε όλα τα επίπεδα »