Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011 13:01

Να το τολμήσουν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


«Τραγική», «εφιαλτική», ήταν κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων της ΒΙΠΕ. Στη συζήτηση που έγινε για τη γνωμοδότηση επί της περιβαλλοντικής μελέτης για την επέκταση υφιστάμενου πυρηνελαιουργείου, το Συμβούλιο ανέβαλε τη γνωμοδότηση καλώντας την επιχείρηση να παρουσιάσει σχέδιο συμμόρφωσης. Το σημαντικό είναι πάντως τι θα γίνει... αν δε συμμορφωθεί.
Στέκει άραγε η λογική του τέως νομάρχη Δ. Δράκου που είπε ότι «αν κλείσει το πυρηνελαιουργείο καταστραφήκαμε», αλλά παρατήρησε πως «πρέπει να προστατευτούν οι κάτοικοι»; Και τα δύο δε γίνεται. Αυτά πληρώνει η περιοχή του Μελιγαλά και ευρύτερα ο τόπος. Το αποκάλυψε ουσιαστικά ο κ. Δράκος όταν απαντώντας στον αντιπεριφερειάρχη Χρ. Μαλαπάνη φώναξε: «Εχω βάλει 10 πρόστιμα».
Και τι έγινε μ' αυτό; Δεν είναι εισπρακτικό, οικονομικό το ζήτημα.
Γι’ αυτό λοιπόν, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας πρέπει να το τολμήσουν. Να κλείσουν οποιοδήποτε πυρηνελαιουργείο παρανομεί, αδιαφορεί προκλητικά και δε συμμορφώνεται. Να κλείσουν κάθε μονάδα που δεν τηρεί τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, που δεν τηρεί την υπογραφή της και τους νόμους.
Και ας καταστραφούμε. Μη φοβάσαι, νομάρχη. Χειρότερα δε θα είναι. Για ρώτα τους κατοίκους του Μελιγαλά και των γύρω χωριών... Θα την καταλάβουν και θα τη στηρίξουν την απόφαση, όπως θα τη στηρίξουν και οι ελαιοτριβείς του νομού.
Γιατί η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία των ανθρώπων είναι πάνω απ’ όλα. Ειδικά μάλιστα όταν αφορά και την τήρηση των νόμων. Την τήρηση αυτή, την τιμωρία εκείνων που παρανομούν σε κάθε επίπεδο θέλει ο κόσμος στις πλατείες. Και ας υπάρχει κόστος.

 

Γιάννης Σινάπης


NEWSLETTER