Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016 00:12

Πλοίο για Κρήτη και υδατοδρόμιο με προοπτικές για την Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

Πλοίο για Κρήτη και υδατοδρόμιο με προοπτικές για την Καλαμάτα

Κινητικότητα φαίνεται ότι υπάρχει τις τελευταίες ημέρες γύρω από ζητήματα συγκοινωνιακής σύνδεσης της Καλαμάτας με άλλες περιοχές, κάτι που αναμένεται να ανοίξει νέες προοπτικές ανάπτυξης τόσο στον τουριστικό, όσο και στον εμπορικό τομέα. 

Από τη μία σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται να είναι οι διαδικασίες για τη δημιουργία υδατοδρομίου στην Καλαμάτα, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να διαβεβαιώνει τη δημοτική αρχή ότι η μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα λάβει προσεχώς αδειοδότηση για τη λειτουργία τέτοιου χώρου. Οσο για τις περιοχές που πιθανόν θα συνδεθούν με την Καλαμάτα μέσω υδροπλάνων, ακόμα δεν υπάρχουν ενδείξεις, ώστε να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τη βιωσιμότητα των γραμμών στην πράξη, αλλά και για τη δημιουργία πλάνων συνεργασίας.

Από την άλλη, συγκεκριμένος επιχειρηματίας φέρεται να επανέλαβε χθες στο δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα την πρόθεσή του να προχωρήσει στη δρομολόγηση πλοίου στη γραμμή για Κρήτη, με σκοπό τη μεταφορά τόσο εμπορευμάτων όσο και επιβατών. Πρόθεσή του μάλιστα είναι το δρομολόγιο να έχει μεγάλη συχνότητα, ακόμα και κάθε μέρα, ποντάροντας και στην εν δυνάμει εμπορική κίνηση από ολόκληρο το Δυτικό Αξονα.

Εκ πρώτης όψεως το συγκεκριμένο εγχείρημα μπορεί να φαντάζει τολμηρό, αλλά σίγουρα θα υπάρχουν στοιχεία, τα οποία προφανώς θα δείχνουν στον επιχειρηματία ότι μπορεί να προχωρήσει σ' αυτό το εγχείρημα. Αναμφισβήτητα πάντως, όπως και κατά το παρελθόν έχουμε σημειώσει, μόνο ως απαραίτητη μπορεί να χαρακτηριστεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο περιοχών, αφού δεν θα απευθύνεται μόνο στους κατοίκους της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, αλλά και άλλων περιοχών, που πλέον γειτνιάζουν λόγω του αυτοκινητοδρόμου. 

 

Τέτοιες εξελίξεις εξυπακούεται ότι μόνο θετικό αντίκτυπο μπορούν να έχουν για μία πόλη, αρκεί να υπάρξει σαφής σχεδιασμός για το τι μπορεί να προσδοκά από κάτι τέτοιο, καθώς δεν είναι μόνο το γεγονός της άμεσης σύνδεσης με την Κρήτη, αλλά και η εν δυνάμει μετατροπή της Καλαμάτας σε ενδιάμεσο σταθμό ταξιδιών, όπου και εκεί χωρίς αμφιβολία υπάρχουν περιθώρια αξιοποίησης. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι από τα παραπάνω μπορεί να προχωρήσει και τι πραγματικά θα φέρει στην πράξη.