Σάββατο, 09 Φεβρουαρίου 2019 21:13

Οι φούσκες... μεγαλώνουν με τον αέρα της πόλωσης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Οι φούσκες... μεγαλώνουν με τον αέρα της πόλωσης

 

 

Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του υποστηριζόμενου από το ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Δέδε, ολοκληρώθηκε το παζλ των βασικών υποψηφιοτήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Τα σενάρια και τα πιθανά πλασαρίσματα περνούν πλέον σε δεύτερη μοίρα και δίνουν τη θέση τους σε συγκεκριμένες στρατηγικές, οι οποίες θα επιβεβαιωθούν ή θα καταρρεύσουν το βράδυ των εκλογών. Η ανάγνωση της στρατηγικής που ακολουθεί η κάθε πλευρά είναι χρήσιμη και βοηθά στο να κατανοήσουμε διάφορα που συμβαίνουν στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο.

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης προσπαθεί να εμφανίσει κολοσσιαίο έργο. Παρουσιάζει τον εαυτό του ως ικανό διαχειριστή αλλά και οραματιστή μεγάλων παρεμβάσεων. Στο προσκήνιο παρουσιάζεται ως επικεφαλής μιας παράταξης χωρίς κομματική στήριξη παρότι μέχρι τώρα έχει εκλεγεί μόνο με κομματικά χρίσματα. Στο παρασκήνιο προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη θέση εξουσίας για να εξασφαλίσει στήριξη παραγόντων, κυρίως με την προώθηση μικρών έργων και χρηματοδοτήσεων, που τα πλασάρουν πρόεδροι κοινοτήτων, ιερείς και πρόεδροι αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων. Επιπρόσθετα, με παρεμβάσεις όπως η απόφαση ίδρυσης τράπεζας προσπαθεί να κλείσει το μάτι σε διάφορους... απελπισμένους που ψάχνουν «δανεικά κι αγύριστα» για να επιβιώσουν.

Ολο αυτό το αφήγημα πουλάει εκλογικά, και θα δούμε αν θα φέρει στο ταμείο τους αναγκαίους ψήφους για να βρεθεί ο Τατούλης στη δεύτερη Κυριακή. Αυτός είναι άλλωστε ο πρώτος και κεντρικός του στόχος. Η στρατηγική της δεύτερης Κυριακής περιλαμβάνει και την άμεση ή έμμεση στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν προφανώς προσεγγίσεις, μπορεί και διαβεβαιώσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά μένει να δούμε πώς θα αποτυπωθεί μια τέτοια συμμαχία. Το βασικό είναι αν μπορούν να «καταπιούν» μια τέτοια συνεργασία τα τοπικά στελέχη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι, τόσα έχουν ανεχτεί, ένα ακόμα δεν θα χαλάσει το λογαριασμό. Παρά ταύτα το σενάριο είναι δύσκολο να βγει, αλλά... ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται.

Η στρατηγική του Παναγιώτη Νίκα είναι αυτή του φαβορί, το οποίο δεν πρέπει να κάνει το μεγάλο λάθος. Την υποψηφιότητα Νίκα την πηγαίνει το κύμα της στήριξης από τη Ν.Δ. Το πρόβλημα αναγνωρισιμότητας αλλά και η έλλειψη μηχανισμού που να φτάνει παντού είναι το βασικό μέλημα της πρώτης φάσης, και μέρα με τη μέρα η υστέρηση καλύπτεται. Το μόνο πρόβλημα σε αυτή τη φάση είναι οι πολλαπλές υποψηφιότητες σε δήμους από το χώρο της Ν.Δ.: Αυτό μπορεί να στοιχίσει κάποιες ψήφους την πρώτη Κυριακή, αλλά εκτιμάται ότι η συνένωση δυνάμεων στους δήμους τη δεύτερη Κυριακή θα λειτουργήσει ως επιταχυντής και στις περιφερειακές κάλπες.

Το βασικό στοίχημα της πρώτης Κυριακής για την παράταξη Νίκα είναι να έχει μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Οσο πιο κοντά στο 40% βρεθεί την πρώτη Κυριακή, τόσο πιο εύκολη θα είναι η επικράτηση τη δεύτερη. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι ο Νίκας δεν έχει απέναντί του τα αριστερά κόμματα και τους υποψηφίους τους, κάτι που έχει καταφέρει ο Τατούλης, ενώ και μεγάλη μερίδα των υποστηρικτών του Μπουντρούκα έχουν έντονο αντι-τατουλικό πρόσημο. Με λίγα λόγια, ο Νίκας έχει δεξαμενές ψηφοφόρων εν αναμονή.

Ο Γιώργος Δέδες που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ άργησε να ξεκινήσει την προεκλογική του καμπάνια. Επέλεξε ένα όνομα συνδυασμού που παραπέμπει στη θητεία του στο υπουργείο υποδομών, παρότι προσπαθεί να πλασάρει μια υπερκομματική υποψηφιότητα. Ο Δέδες πολιτεύεται με όρους εξουσίας, χρησιμοποιώντας την κυβερνητική πλατφόρμα. Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο τον φτάνουν σε ένα επίπεδο που μπορεί να δει δεύτερη Κυριακή αν ο Τατούλης μείνει κάτω από 20%. Ο βασικός του αντίπαλος είναι προφανώς ο Τατούλης, και μένει να δούμε πώς θα φροντίσει για την αποδόμησή του, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί, γι' αυτό και εικάζεται συμφωνία για τη δεύτερη Κυριακή.

Η επιλογή της στρατηγικής του ακομμάτιστου υποψηφίου της ευρύτερης κεντροαριστεράς, που αναπτύχθηκε στην πρώτη παρουσίασή του, είναι ορθή αν αναμετρηθεί τη δεύτερη Κυριακή με το Νίκα, υπό την προϋπόθεση ότι η διαφορά δεν θα είναι διψήφια. Σε κάθε περίπτωση ο Δέδες είναι πιο επικίνδυνος υποψήφιος για το Νίκα απ' ότι ο Τατούλης, παρότι φέροντας το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει λιγότερες πιθανότητες να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις τη δεύτερη Κυριακή.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν έχουν αναπτύξει δυναμική που να τους δίνει πιθανότητες να φτάσουν στη δεύτερη Κυριακή. Είσοδο στο Περιφερειακό Συμβούλιο φαίνεται ότι θα πετύχουν Γόντικας και Μπουντρούκας, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι διεκδικούν με μεγάλες πιθανότητες την παρουσία τους στο νέο Συμβούλιο. Το επόμενο διάστημα ο καθένας με βάση τους στόχους που έχει θέσει θα αναπτύξει την τακτική του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποιοι θα επιδιώξουν την πόλωση, γιατί μόνο έτσι μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο πλασάρισμα. Οι εκλογές έχουν ακόμα... δρόμο, και η φασαρία που δημιουργούν ορισμένοι είναι δυσανάλογη της δυναμικής τους. Οι φούσκες μεγαλώνουν με τον αέρα της πόλωσης - και το Μάιο θα ακουστεί ο κρότος.

 

panagopg@gmail.com

 

 


NEWSLETTER