Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019 12:13

Αγρότες ανοικτών οριζόντων και όχι «ψεκασμένων» θεωριών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Αγρότες ανοικτών οριζόντων και όχι «ψεκασμένων» θεωριών

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις όπως κάθε χρόνο αυτή την εποχή έτσι και φέτος φέρνουν στην επικαιρότητα τα αγροτικά ζητήματα. Θα υπέθετε κανείς ότι και μόνο που γίνεται συζήτηση για τον αγροτικό τομέα αυτό είναι θετικό, δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Η συζήτηση γίνεται με λάθος τρόπο και σε εντελώς εκτός πραγματικότητας πλαίσιο. Οι πολίτες λόγω του κοινωνικού αυτοματισμού στρέφονται κατά των αγροτών που κλείνουν τους δρόμους. Ξεκινά έτσι μια συζήτηση για τους αποκλεισμένους δρόμους που εξελίσσεται στο αν θα πρέπει η Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της και πώς θα φύγουν τα τρακτέρ από το δρόμο. Τα αιτήματα των αγροτών περνούν σε δεύτερη μοίρα, ενώ οι υπερβολές γίνονται κανόνας, με αποτέλεσμα να χαθεί εντελώς η ουσία.

Εχουμε και στο παρελθόν αναφέρει ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών δεν μπορεί να είναι στοιχείο κομματικού σχεδιασμού. Ολοι γνωρίζουν ότι το σύστημα των αγροτικών κινητοποιήσεων με τα μπλόκα και τις επιτροπές αγώνα είναι απολύτως κομματικά ελεγχόμενο. Στο παρελθόν στο παιχνίδι έπαιζαν περισσότερα του ενός κόμματα, τώρα είναι αποκλειστική υπόθεση ενός κόμματος. Και ως γνωστόν ένα είναι το κόμμα! Η ατζέντα που τίθεται, η φρασεολογία που χρησιμοποιείται, η επιμονή κατά της Ε.Ε. των μονοπωλίων και όλα τα υπόλοιπα γραφικά προσδιορίζουν απόλυτα τους καθοδηγητές του…αγώνα. Ολο αυτό το σχήμα από μόνο του αρκεί για να δυσφημήσει τον αγώνα των αγροτών και να δικαιώσει όλους όσοι υποστηρίζουν ότι αυτό το ετήσιο καρναβάλι ταλαιπωρίας των πολιτών πρέπει να λάβει τέλος.

Τα προβλήματα των αγροτών προβάλλονται με λάθος τρόπο και προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις. Τα αιτήματα που τίθενται είναι εκτός οικονομικής πραγματικότητας και κινούνται στο παράλληλο σύμπαν ενός… άλλου κόσμου που είναι εφικτός στη φαντασία μιας πολιτικής αντίληψης που έχει πλέον θεολογικά χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, η οποία χρειάζεται άλλα πράγματα για να μείνει και να παράγει και όχι μάχες κατά των ανοικτών συνόρων και της αγοράς, στην οποία απευθύνεται και πρέπει να κατακτήσει.

Οι αγρότες παράγουν για τους καταναλωτές του κόσμου. Είναι υποχρεωμένοι να παράγουν ποιοτικά προϊόντα, γιατί αυτό απαιτεί η σύγχρονη καταναλωτική συνείδηση και συμπεριφορά. Είναι επιπρόσθετα αναγκασμένοι να είναι ανταγωνιστικοί, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να παράγουν χρησιμοποιώντας μεθόδους και εργαλεία που ρίχνουν το οικονομικό κόστος. Για να επιτύχουν το συνδυασμό ποιότητα και ανταγωνιστικό προϊόν απαιτούνται ανοικτοί ορίζοντες και ελεύθερη πρόσβαση σε αγορές, πόρους και γνώση. Οργάνωση δηλαδή στα πρότυπα που ορίζει το κυρίαρχο παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο.

Στις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες θα έπρεπε να ζητούν ενίσχυση και κίνητρα για να επιτύχουν τους στόχους της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας. Να ζητούν δηλαδή φορολογικές ελαφρύνσεις, τραπεζικό δανεισμό και ενίσχυση επιχειρηματικών προτάσεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα, με στόχο την κατάκτηση των παγκόσμιων αγορών. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν μπορούν να ζητούν να σταματήσει ο κόσμος να κινείται για να κατέβουν αυτοί μισό λεπτό να πάνε να συναντήσουν τον Μαρξ τον προηγούμενο αιώνα για να τους πει τι θα κάνουν στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση! Οσους δρόμους και να κλείσουν αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, απλώς κάθε χρόνο θα είναι όλο και λιγότεροι και περισσότερο γραφικοί κάθε φορά.

Αυτό είναι τελικά και το μεγάλο πολιτικό ζήτημα: Συζητούμε για πραγματικά προβλήματα χρησιμοποιώντας παλιά σχήματα στην ανάλυση αλλά και στον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο. Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί αλλά και αυτά που έρχονται χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση. Είναι καιρός να αντιληφθούμε όλοι ότι στο σύγχρονο κόσμο η καινοτομία, το κεφάλαιο και η γνώση δεν έχουν έθνος. Το δημογραφικό ζήτημα θα καθορίζει αποφασιστικά τομείς, όπως ο αγροτικός, ενώ η μετανάστευση το κόστος παραγωγής. Οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν με απίστευτους ρυθμούς τόσο την οικονομία όσο και τη λειτουργία της δημοκρατίας. Ολο αυτό το πλαίσιο επιβάλλει μια διαφορετική πολιτική αντιμετώπιση των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής. Τα ετήσια σόου με τα «μπλόκα» κανένα αποτέλεσμα δεν θα έχουν πέρα από την ψευδαίσθηση της… επανάστασης.

 

Υ.Γ. Το αίτημα των ελαιοπαραγωγών για αποζημίωση από την κυβέρνηση είναι απολύτως δίκαιο. Η παραγωγή καταστράφηκε λόγω της κακής λειτουργίας του μηχανισμού καταπολέμησης του δάκου, που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους. Ο έχων την ευθύνη οφείλει να αποζημιώνει και να μην προσπαθεί να κρυφτεί. Είναι λοιπόν δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη!

panagopg@gmail.com

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 18:44

NEWSLETTER