Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012 12:41

Το πολιτικό παρελθόν ανακάλυψε το κάρβουνο!!!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η λειτουργία λιγνιτωρυχείου στην Πυλία -όπως υπογραμμίσαμε από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα- δεν είναι ένα θέμα στενού τοπικού ενδιαφέροντος. Το θέμα δεν ενδιαφέρει δηλαδή την Κορώνη περισσότερο απ' ό,τι τη Μεσσήνη ή την Καλαμάτα. Το ζήτημα δεν είναι η εξόρυξη και τα χωράφια που θα καταστραφούν στη Φαλάνθη και στο Χωματερό. Ο λιγνίτης, το πετρέλαιο ή ο χρυσός δεν μπορεί να μείνει στη γη για να μην καταστραφεί το περιβόλι του μπάρμπα Νίκου. Αυτά δεν συζητιούνται, εφαρμόζεται απλώς το αυτονόητο. Σε κάθε οικονομικό σύστημα -καπιταλιστικό ή όχι- υπάρχει η λογική του μεγαλύτερου συμφέροντος και αν αυτό κρίνεται ισχυρό ή εθνικό πάει άκλαυτο το περιβόλι του μπάρμπα Νίκου. Αυτό όμως που σε κάθε σύστημα συζητείται είναι οι συνέπειες στην οικονομία και το περιβάλλον από τη συγκεκριμένη επιλογή και εξετάζεται η σχέση κόστους - οφέλους από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Το θέμα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι απολύτως καθαρό. Η εξόρυξη είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί μιας και η ζημιά που θα προκληθεί είναι απολύτως ελεγχόμενη. Αφορά κτήματα τα οποία μπορούν να αποζημιωθούν γενναία και να μην υπάρχει θέμα οικονομικής επιβάρυνσης για τους κατοίκους, το αντίθετο μάλιστα. Επιπρόσθετα με περιμετρικές φυτεύσεις και αυστηρούς όρους και κανόνες είναι δυνατόν να μην υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση ενώ τα ορυχεία δεν θα είναι ορατά από τουριστικά σημεία όπως η Κορώνη και τα παραθαλάσσια θέρετρα της περιοχής. Το θέμα δεν είναι λοιπόν τόσο η εξόρυξη την οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε κάποιος να δει θετικά, αλλά η μεταφορά του λιγνίτη στη Μεγαλόπολη. Εδώ τα πράγματα ανατρέπονται και η σχέση κόστους-οφέλους αλλάζει μιας και μιλάμε για τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση με ανυπολόγιστες ζημιές στον τουριστικό τομέα της περιοχής.

Η υπόθεση της εξόρυξης λιγνίτη στην Πυλία δεν είναι καινούργια αλλά πολύ παλιά ιστορία. Ερχεται κάθε τόσο στην επικαιρότητα γιατί πρόκειται για μια «επένδυση» στην οποία ο «επενδυτής» δεν χρειάζεται να βάλει λεφτά!!! Για να μην παραμυθιάζεται ο κόσμος η υποτιθέμενη επένδυση δεν αφορά τίποτα περισσότερο από 5 - 6 φορτωτές και δυο βαριά μηχανήματα που θα σκάβουν και 20 - 30 φορτηγά που θα μεταφέρουν τον λιγνίτη από το Χωματερό στη Μεγαλόπολη. Η επένδυση αυτή έχει προφανώς μεγάλο όφελος για τον «επενδυτή» γιατί εκτός του ότι δεν χρειάζεται μεγάλα ποσά για έναρξη της παραγωγής, έχει εξασφαλισμένο τον πελάτη που θα πουλήσει το προϊόν. Σε επίπεδο τοπικής οικονομίας η «επένδυση» αυτή θα δημιουργήσει μερικές δεκάδες θέσεις εργασίας οι οποίες δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καλυφθούν από κατοίκους της περιοχής. Στα αρνητικά είναι ότι θα καταστραφεί οικολογικά μια περιοχή. Κυρίως όμως θα επιβαρυνθεί δραματικά η κατάσταση σε ένα οδικό δίκτυο Χωματερό - Ασπρόχωμα στο οποίο έτσι και αλλιώς είναι τραγικές οι επικρατούσες συνθήκες χωρίς να υπάρχουν ελπίδες βελτίωσής τους στο άμεσο μέλλον. Με άλλα λόγια -και για όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν- η συγκεκριμένη «επένδυση» δεν αφορά μόνο 2-3 χωριά αλλά το μισό νομό τον οποίο θα διασχίζουν τα φορτηγά που θα κουβαλούν λιγνίτη.

Η αρνητική απάντηση που έχει επανειλημμένα δοθεί από την τοπική κοινωνία στη συγκεκριμένη επένδυση -αλλά και στις διάφορες παραλλαγές της- έχει βάση οικολογική αλλά και οικονομική. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για όποιον δεν θέλει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Αραγε, για να γίνουμε και πιο συγκεκριμένοι, ποιος θα κρίνει την επιπλέον ρύπανση που θα προκαλείται από τις ουρές χιλιομέτρων των αυτοκινήτων από την Κορώνη μέχρι την εθνική οδό ή μήπως θα μετρήσει την επικινδυνότητα των προσπεράσεων και τις πιθανότητες των μετωπικών συγκρούσεων; Οι νεκροί και οι τραυματίες των τροχαίων που θα προκληθούν από την παρουσία βαρέων οχημάτων σε ένα άθλιο οδικό δίκτυο σε ποιο οικονομικό ή κοινωνικό δείκτη θα μετρηθούν; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα είναι προφανείς και έχουν δοθεί επανειλημμένα.

Τα πολλά λόγια και οι περίτεχνες διατυπώσεις δεν μπορούν να κρύψουν τις προθέσεις. Το θέμα της εκμετάλλευσης του λιγνίτη στην Πυλία θα έπρεπε να είχε κλείσει άμεσα, δεν είναι κάτι καινούργιο και η απάντηση είναι περισσότερο από προφανής. Πολιτικά το θέμα είναι καθαρό. Οι αναπτυξιακές προοπτικές της κάθε περιοχής είναι πολιτικό ζήτημα και η κάθε ηγεσία οφείλει να έχει ξεκάθαρες προτεραιότητες. Οταν αυτά απουσιάζουν, αρχίζουν τα «εθνικά», ο «διάλογος και η «ενημέρωση», οι «νομιμότητες», οι «επενδυτικές» προοπτικές και εμφανίζονται μπροστά μας οι ανεμόμυλοι τους οποίους κατατροπώνουμε!!! Η έλλειψη σχεδίου, η απουσία οράματος αλλά και γνώσης των προβλημάτων οδηγεί σε υιοθέτηση σκόρπιων προτάσεων που κομίζουν διάφοροι καλοθελητές που συχνάζουν στους προθαλάμους των γραφείων της εκάστοτε εξουσίας. Οταν το πολιτικό προσωπικό δεν έχει ξεκάθαρο σχέδιο για την περιοχή, άγεται και φέρεται προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ αντικρουόμενων επιδιώξεων και πολιτικού κόστους. Η αερολογία και το πολιτικό κενό των παλαιοκομματικών αντιλήψεων δεν μπορεί να κρυφτεί με επικοινωνιακούς χειρισμούς του παρελθόντος. Τα παλαιοκομματικά απομεινάρια και τα παπαγαλάκια τους ανακάλυψαν τον λιγνίτη νομίζοντας ότι είναι χρυσός, αλλά σύντομα θα διαπιστώσουν ότι ήταν άνθρακες ο θησαυρός.

Υ.Γ. Επειδή κάποιοι παλαιοκομματικοί σκελετοί προσπαθούν να παραστήσουν τα λιοντάρια και τους αγωνιστές, καλό θα ήταν να έχουν υπόψη τους ότι η ΔΕΗ είναι επιχείρηση του ελληνικού λαού. Δεν ανήκει στους συνδικαλιστές που έστω εμμέσως τη διοικούν, δεν είναι λάφυρο των εργολάβων που τη λυμαίνονται με κάθε τρόπο -ακόμα και κουβαλώντας λιγνίτη- και δεν έγινε για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πελατών του παλαιοκομματικού συστήματος. Ο ιδιοκτήτης ελληνικός λαός μέσω της κυβέρνησής του μπορεί να αποφασίσει να την πουλήσει ή να την εκχωρήσει, να την κάνει ό,τι θεωρεί καλύτερο και επωφελέστερο για τον ίδιο. Οποιος έχει απορίες για τη θέληση του ιδιοκτήτη λαού για το μέλλον της ΔΕΗ, μπορεί να ζητήσει δημοψήφισμα αν δεν πιστεύει τα εκκωφαντικά ποσοστά των απαντήσεων στις σχετικές δημοσκοπήσεις. Μέσα λοιπόν στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί αν κάποιοι σχεδιάζουν να παραστήσουν τους Τσε Γκεβάρα της νεότητάς τους προκειμένου να ρεφάρουν, ας το ξανασκεφτούν όχι μια αλλά δυο φορές. 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012 21:42

NEWSLETTER