Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2017 21:25

Μετρώντας χαμένες ευκαιρίες

Γράφτηκε από τον

Μετρώντας χαμένες ευκαιρίες

 

Οι τοπικοί παράγοντες, αν κάτι ξέρουν καλά, αυτό είναι να κρατούν ισορροπίες και να φροντίζουν να τα έχουν... καλά μ' εκείνους που πρέπει, όταν πρέπει!

Οταν μια κυβέρνηση είναι στα πάνω της και με καθαρό χρονικό ορίζοντα μπροστά της, οι τοπικοί παράγοντες λουφάζουν και ό,τι κι αν αποφασίζεται σιωπούν. Αντίθετα, όταν τελειώνει το λάδι στο καντήλι μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας, αρχίζουν να διαπιστώνουν τις παραλείψεις και τα λάθη, παριστάνοντας τα... λιοντάρια. Η συνταγή αυτή είναι παλιά και δοκιμασμένη, κανείς δεν έχασε πηγαίνοντας με τα νερά της εξουσίας όταν αυτή είναι δυνατή, και ταυτόχρονα πιάνοντας έγκαιρα στασίδι στη... νέα που έρχεται! Η συγκεκριμένη τακτική είναι αναμφίβολα επωφελής για τις ατομικές πολιτικές επιδιώξεις, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για το γενικότερο συμφέρον. Οταν κάποιος σιωπά, ενώ αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική που εφαρμόζεται οδηγεί σε αδιέξοδο, δεν δικαιούται μετά να προβαίνει σε διαπιστώσεις πουλώντας ενδιαφέρον κατόπιν εορτής.

 

Οι εξελίξεις στην κατασκευή οδικών έργων στην περιοχή μας δικαιώνουν όσους από την αρχή επεσήμαιναν ότι είναι λαθεμένη η πολιτική που ακολουθούν η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο. Ο υπουργός Υποδομών θεώρησε ότι μπορεί να σπάσει σε επιμέρους εργολαβίες το Πάτρα - Πύργος για να μην αναλάβει την κατασκευή του έργου μια μεγάλη κατασκευαστική, και να επιτύχει έτσι μεγαλύτερες εκπτώσεις. Κινούμενοι στη λογική «μικρά και οικονομικά έργα», στην κυβέρνηση αλλά και στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία θεώρησαν ότι μπορούν να αλλάξουν μελέτες και να χρηματοδοτήσουν περιορισμένες παρεμβάσεις με μικρές εργολαβίες βελτίωσης: Αυτό είχαν στο μυαλό τους τόσο με το Καλαμάτα - Ριζόμυλος όσο και για το Καλό Νερό - Τσακώνα. Η συγκεκριμένη πολιτική όμως έχει πλέον αποδειχτεί ότι οδηγεί σε αδιέξοδο. Οι δημοπρασίες στο Πάτρα - Πύργος έμπλεξαν και δεν πρόκειται να τελειώσουν, ενώ οι μελέτες στα δύο άλλα έργα δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν σε ορατό χρονικό διάστημα.

 

Κάποιοι από την αντιπολίτευση ισχυρίζονται πλέον ότι οι κατατμήσεις και οι αλλαγές στις μελέτες ήταν υπεκφυγές, και ότι άλλες ήταν οι στοχεύσεις που οδήγησαν σε αυτές τις επιλογές. Πέρα όμως από τη δίκη προθέσεων και τα σενάρια που μπορεί ο καθένας να εξυφάνει, η ουσία είναι ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει κανένα από τα συγκεκριμένα οδικά έργα. Η κυβέρνηση, και στο θέμα των οδικών έργων, δεν έλαβε υπόψη της ότι το πλαίσιο για το πώς γίνεται και τι γίνεται το θέτει αυτός που βάζει τα λεφτά... που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Ε.Ε. Τα έργα λοιπόν όπως προωθούνται δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους - και αυτό η αντιπολίτευση και οι τοπικοί παράγοντες όφειλαν να το επισημάνουν και να το καταστήσουν σαφές με κάθε τρόπο και με αναζήτηση κάθε ευθύνης. Προτίμησαν όμως όλοι να κρυφτούν, προσδοκώντας πολιτικό όφελος από το μέγεθος της αποτυχίας. Κάποιοι σιωπούσαν ή κρατούσαν χαμηλούς τόνους για να σηκώσουν το θέμα όταν θα έχει καταστεί αυταπόδεικτη η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής.

 

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι κανείς δεν άκουγε όταν κυμάτιζαν οι σημαίες της αυταπάτης, που έσκιζαν μνημόνια, πάτασσαν τη διαπλοκή και έφερναν την ελπίδα, την αξιοπρέπεια, χαμόγελα και αισιοδοξία με τα περήφανα «όχι», τα οποία έγιναν «ναι», αλλά ήταν τα «όχι»... της καρδιά μας! Κανείς δεν άκουγε όποιον φώναζε ότι δεν γίνεται να κόβεται ένας δρόμος σε κομματάκια για να πάρουν... αντίδωρο όλοι. Δεν γίνονται έτσι τα μεγάλα έργα. Δεν μπορείς να προσδοκάς χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους ακολουθώντας διαδικασίες κατάτμησης. Οι... πατέντες με ξεχωριστές δημοπρασίες σε ενιαίο έργο δεν καταπίνονται από τους «κουτόφραγκους».

 

Αλλά και εδώ, τοπικά, ποιος άκουγε τις φωνές αυτών που επισήμαιναν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει μελέτη σε μικρό χρονικό διάστημα και να ενταχθεί για χρηματοδότηση το Καλαμάτα - Ριζόμυλος; Θα περάσουν χρόνια για να εγκριθεί η μελέτη νέου δρόμου. Αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Αντί απαντήσεων επί της ουσίας, συκοφαντίες και θεωρίες συνωμοσίας για... συμφέροντα και άλλα ζαρζαβατικά, με τα οποία ταΐζουν πάντα οι εθνικολαϊκιστές τους πολίτες.

 

Τώρα όμως που ο χρόνος για τις εκλογές μετρά αντίστροφα και με τις δημοσκοπήσεις να προϊδεάζουν για το εκλογικό αποτέλεσμα, ανακαλύπτουν όλοι το φως το αληθινό! Κανένας δρόμος δεν θα ενταχθεί και δεν πρόκειται να γίνει τα επόμενα χρόνια. Οι τοπικοί παράγοντες ο ένας μετά τον άλλο διαπιστώνουν και... ενημερώνουν! Βρήκαν ξανά τη λαλιά τους και κουνάνε το δάχτυλο. Η αντιπολίτευση, από την άλλη, ετοιμάζεται όταν γίνει κυβέρνηση να μετατρέψει το Πάτρα - Πύργος σε εργαλείο διερεύνησης «σκανδάλων της νέας διαπλοκής»!

 

Ολα δείχνουν ότι έχουμε μπροστά μας πολλά επεισόδια ακόμα. Το θέμα όμως που μας αφορά δεν είναι τα επεισόδια της πολιτικής, αλλά η παραγωγή έργου που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής.

 

Και δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουμε να μετράμε χαμένες ευκαιρίες.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2017 21:40