Τρίτη, 04 Ιουλίου 2017 20:52

Μια άλλη πόλη με τη χρήση ποδηλάτου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με απόφασή του παραχωρεί 7 χώρους για να εγκατασταθούν ενοικιαζόμενα κοινόχρηστα ποδήλατα.

Η θετική αυτή απόφαση αναμένεται να αυξήσει τη χρήση ποδηλάτου στην πόλη. Δίνει τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιούν επισκέπτες αλλά και μόνιμοι κάτοικοι που θέλουν να πάνε από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο. Αντιγράφει επιτυχημένα ευρωπαϊκά πρότυπα και δείχνει ότι έστω και με αργά βήματα προσπαθούμε να πάρουμε θετικά στοιχεία από άλλες χώρες. Το ωραίο είναι ότι κυκλοφορούν με ποδήλατο αυτοί που κατασκευάζουν και πωλούν αυτοκίνητα, ενώ εμείς κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να δυσκολέψουμε την κίνηση με ποδήλατα!

Η χρήση του ποδηλάτου στην Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά και σε αυτό έχει αναμφίβολα συμβάλλει ο κεντρικός ποδηλατόδρομος. Η ύπαρξη ενοικιαζόμενων ποδηλάτων προφανώς θα επιφέρει επιπρόσθετη αύξηση της κυκλοφορίας τους στον κεντρικό άξονα Ιστορικό Κέντρο - Παραλία, αλλά αυτό πλέον δεν αρκεί. Η ενίσχυση της χρήσης ποδηλάτου σε μια πόλη όπως η Καλαμάτα θα έπρεπε να είναι αυτονόητη επιλογή για κάθε δημοτική αρχή που αντιλαμβάνεται τη σημασία της ήπιας κυκλοφορίας. Η δημοτική αρχή Νίκα παρότι έκανε τον κεντρικό ποδηλατόδρομο και προχωρά τώρα στην διάθεση χώρων για κοινόχρηστα ποδήλατα, δίστασε και δεν προχώρησε στη δημιουργία εκτεταμένου δικτύου ποδηλατόδρομων στην πόλη. Οι συνθήκες ήταν και είναι ώριμες για ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού δικτύου ποδηλατόδρομων που θα δώσουν άλλο τόνο στις μετακινήσεις αλλά και στο χαρακτήρα της πόλης. Η πολιτική αυτή προϋποθέτει όμως όραμα και αποφασιστικότητα και αυτά είναι ζητούμενο.

Η Καλαμάτα μπορεί να γίνει μια πόλη πρότυπο που το ποδήλατο -στην κυριολεξία- θα υποκαταστήσει το αυτοκίνητο. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατόδρομων μέσα από μια κυκλοφοριακή μελέτη η οποία θα δίνει προτεραιότητα στο ποδήλατο. Είναι προφανές ότι αυτό θα προκαλέσει αντιδράσεις από αυτούς που αντιλαμβάνονται το αυτοκίνητο ως μοναδικό μέσο μεταφοράς και ως προέκταση του… εγώ τους. Μεγάλες όμως παρεμβάσεις που αλλάζουν τα δεδομένα και γράφουν ιστορία χωρίς συγκρούσεις δεν υπάρχουν. Η δημοτική αρχή φοβήθηκε τις αντιδράσεις γι' αυτό και δεν προχώρησε σε τολμηρές κινήσεις. Ενώ αντί να μειώσει την κίνηση των αυτοκινήτων στην παραλιακή, απαγόρευσε την κυκλοφορία ποδηλάτων στο καλύτερο κομμάτι της πόλης.

Η σύνταξη κυκλοφοριακής μελέτης και η ένταξη σε αυτή της κίνησης των ποδηλάτων επανέρχεται έτσι ξανά στο προσκήνιο. Οι αυτοσχεδιασμοί δημιουργούν προβλήματα και η έλλειψη οράματος φρενάρει ώριμες πολιτικές. Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι η Καλαμάτα είναι έτοιμη για μεγάλα άλματα αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Η κίνηση με ποδήλατο είναι ένα από αυτά και μπορεί να της δώσει ιδιαίτερο χαρακτήρα και επισκέπτες όλο το χρόνο. Ο περιορισμός της χρήσης του αυτοκινήτου δεν είναι μια εμμονή οικολογούντων ή εναλλακτικών αλλά μια ορθολογική οικονομική επιλογή. Το ποδήλατο φέρνει κόσμο και έσοδα και δημιουργεί μια πόλη πρότυπο για προσωρινή και μόνιμη διαμονή. Αξιοποιεί δηλαδή αναπτυξιακά ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης που έχει να κάνει με τα γεωμετρικά της χαρακτηριστικά και το κλίμα της.

Η διασύνδεση του συνόλου της πόλης με ποδηλατόδρομους αποτελεί βασική προτεραιότητα για όσους αντιλαμβάνονται τη δύναμη του μέσου αλλά και την ανάγκη για προσθήκη ακόμα ενός στοιχείου στον πολύτροπο χαρακτήρα της Καλαμάτας. Η δημοτική αρχή, η σημερινή αλλά κι οι επόμενες, θεωρούμε ότι χρειάζεται να κινηθούν πιο τολμηρά στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της κίνησης με ποδήλατο. Η δυνατότητα υπάρχει, το ενδιαφέρον των πολιτών είναι δεδομένο και το συνολικό όφελος προφανές. Η απομόνωση των φωνών που θεωρούν ότι πρέπει να πηγαίνουν με το αυτοκίνητο… στην εκκλησία και το σαλόνι του σπιτιού τους είναι εύκολη αν υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων. Οι δυνατότητες υπάρχουν, μένει να δουν όλοι το ζήτημα με τόλμη, έξω από τα συνηθισμένα και τον πολιτικό συντηρητισμό του πολιτικού κόστους.

 

 

 

 

panagopg@gmail.com