Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017 21:47

Η ΝΔ στη δίνη των τοπικών προσωπικών στρατηγικών

Γράφτηκε από τον

Η ΝΔ στη δίνη των τοπικών  προσωπικών στρατηγικών

Η ζέστη των ημερών φαίνεται πως έχει επηρεάσει και το πολιτικό θερμόμετρο.

Οι τόνοι έχουν ανέβει σε όλα τα επίπεδα, και το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξετυλιχτούν στρατηγικές από όλες τις πλευρές. Γενικά έχουμε περάσει σε μια περίοδο έντονης πολιτικής σύγκρουσης. Οι κατηγορίες για διαφθορά, ανικανότητα και εξαπάτηση των πολιτών θα βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη, ενώ οι εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή θα... πηγαίνουν και θα έρχονται, με τους τόνους της αντιπαράθεσης να χτυπούν κόκκινο.

 

Το κλίμα αυτό που επικρατεί σε κεντρικό επίπεδο περνά σταδιακά και στην τοπική κομματική αντιπαράθεση. Τα «πλασαρίσματα» βουλευτών, πολιτευτών και επίδοξων υποψηφίων έχουν ξεκινήσει με δημόσιες εμφανίσεις και παρεμβάσεις σε θέματα της επικαιρότητας. Η κάθε δήλωση έχει πλέον και συγκεκριμένους αποδέκτες εντός κι εκτός κομματικού ακροατηρίου. Και αν αυτά που λέγονται δημόσια μπορούν να γίνουν κατανοητά και να ερμηνευθούν, υπάρχουν αρκετές κινήσεις στο παρασκήνιο που δεν είναι γνωστές και δεν γίνονται άμεσα κατανοητές, πολλές φορές ούτε από τους συμμετέχοντες σ' αυτές τις διαδικασίες. Διάφορες «διαρροές» και πληροφορίες, για παράδειγμα, σε σχέση με το πού θα είναι υποψήφιος ο τάδε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα συνεχίσει στη Μεσσηνία ο πρώην πρωθυπουργός, εντάσσονται σ' ένα γενικότερο πλαίσιο προετοιμασίας επίδοξων διαδόχων ή διατήρησης... κεκτημένων θέσεων. Οι πληροφορίες αυτές, με λίγα λόγια, μόνο αθώες δεν είναι: Υπηρετούν κατά βάση σκοπιμότητες και φτιάχνουν «κλίμα».

 

Οι διεργασίες στο κεντρικό επίπεδο, όπως είναι φυσικό, δεν αφήνουν αμέτοχους τους παράγοντες της αυτοδιοίκησης. Οι περισσότεροι περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Το πότε θα γίνουν οι εκλογές και ποιες θα προηγηθούν έχει τεράστια σημασία για τις τακτικές κινήσεις κάθε προσώπου. Η γνωστή λειτουργία των συγκοινωνούντων δοχείων παίζει το ρόλο της, και η εξήγηση για διάφορα πράγματα που βλέπουμε βρίσκεται στις επιμέρους προσωπικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες - οι οποίες, σε πολλές περιπτώσεις, δεν στερούνται και πολιτικής ουσίας. Για παράδειγμα η κόντρα του περιφερειάρχη με τη ΝΔ έχει να κάνει και με το ψηφοδέλτιο των υποψήφιων βουλευτών Αρκαδίας. Το ένα έφερε το άλλο, «έσπασε» και η εύθραυστη σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά, βάζοντας απέναντι όλους τους φίλους του πρώην πρωθυπουργού στη Μεσσηνία. Διαμορφώνεται έτσι ένα βαρύ πλαίσιο, που κάνει μάλλον απίθανη τη συνέχιση της στήριξης της ΝΔ στον νυν περιφερειάρχη. Το «άδειασμα» στην υπόθεση των σκουπιδιών ήταν η αρχή του τέλους και τα πάντα δείχνουν πλέον ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή.

 

Το ζήτημα είναι τι θα κάνουν τα στελέχη της ΝΔ που είναι τώρα στην παράταξη Τατούλη, και μάλιστα σε θέσεις ευθύνης. Θα ακολουθήσουν, υποστηρίζουν πολλοί, το δρόμο που θα τους δείξει το κόμμα τους, οπότε λίγο πριν τις εκλογές θα κουνήσουν μαντίλι και θα επιδιώξουν εκλογή μέσω άλλου σχήματος. Μπορεί οι προηγούμενοι συνεργάτες του περιφερειάρχη που τον εγκατέλειψαν λίγο πριν τις εκλογές (Δέδες, Αλευράς κ.ά.) να ατύχησαν, γιατί δεν κατόρθωσαν να στηριχτούν από το διαλυμένο ΠΑΣΟΚ από το οποίο προέρχονταν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο κατέληξαν είχε κάνει την ατυχή επιλογή Βουδούρη χαρίζοντας έτσι την εκλογή στον Τατούλη, όμως τα πράγματα στις εκλογές που έρχονται δεν θα είναι έτσι. Η ΝΔ και ο υποψήφιος που επίσημα αυτή θα στηρίξει θα είναι ο ισχυρός παίκτης, ενώ ο Τατούλης είναι αδύνατον να συσπειρώσει γύρω του όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις. Το πιθανότερο είναι να συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΠΑΣΟΚ τρέξουν πίσω του, δύσκολα θα υπάρξει επικράτηση. Να συνυπολογιστεί δε ότι εκτός των προαναφερόμενων υπάρχει και η κόπωση του εκλογικού σώματος από τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα, που είναι καταχωρημένα πλέον στη συλλογική μνήμη ως... το πιο παλιό από το παλιό.

 

Ο εκνευρισμός που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες, με ανταλλαγή δηλώσεων αλλά και κινήσεων, είναι τα προεόρτια μιας μεγάλης σύγκρουσης προσώπων που αφορά κατά βάση το εσωτερικό της ΝΔ αλλά έχει αντίκτυπο σε όλη την τοπική πολιτική σκηνή. Στην πρώτη αυτή φάση, τα όσα γίνονται στο παρασκήνιο και δεν τα γνωρίζουμε είναι μάλλον πολύ πιο σημαντικά από όσα βλέπουμε στο προσκήνιο. Μόλις ανοίξει και το καπάκι με τις υποψηφιότητες σε δήμους κι εκδηλωθούν και οι εκεί φιλοδοξίες, θα διαμορφωθεί ένα εντελώς νέο τοπίο. Η ΝΔ δείχνει ότι θα έχει και τα μεγαλύτερα εσωκομματικά προβλήματα· το πώς θα τα διαχειριστεί και το πόσο έγκαιρα θα πάρει ξεκάθαρες αποφάσεις θα κρίνει και την πορεία των εξελίξεων.

 

Το ξεκαθάρισμα, με τη συγκρότηση των βουλευτικών ψηφοδελτίων της αλλά και με το τι θα πράξει με στηρίξεις στο επίπεδο περιφέρειας και δήμων, έχει μάλλον επείγοντα χαρακτήρα. Διαφορετικά η ΝΔ κινδυνεύει να ηττηθεί σε μια περιοχή με την οποία είχε και εξακολουθεί να έχει προνομιακή εκλογική σχέση.

 

 

panagopg@gmail.com