Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020 18:12

Χρονοδιάγραμμα για τους οδικούς άξονες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Χρονοδιάγραμμα για τους οδικούς άξονες

 

Η συμφωνία κυβέρνησης και “Ολυμπίας οδού” ως προς την υπογραφή σύμβασης παραχώρησης για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου στο τμήμα Πάτρα - Πύργος αποτελεί την πρώτη μεγάλη κίνηση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών.

Η συμφωνία για το Πάτρα - Πύργος αφήνει βέβαια απέξω το τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα που αφορά την περιοχή μας. Το ξεμπλοκάρισμα όμως του δρόμου Πάτρα - Πύργος, εφόσον εγκριθεί από την Κομισιόν και προχωρήσει, αποτελεί μια θετική εξέλιξη, με την έννοια του ότι σχηματοποιείται πλέον το πρόγραμμα κατασκευής δημοσίων έργων στην Πελοπόννησο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Εχουμε και άλλες φορές επισημάνει ότι το συγκεκριμένο οδικό τμήμα έχει κομβικό χαρακτήρα και αποτελεί στοιχείο επιτάχυνσης για όλα τα υπόλοιπα οδικά έργα, για λόγους απολύτως προφανείς και αυτονόητους. Υπάρχει δηλαδή, όσον αφορά τον δυτικό οδικό άξονα, συγκεκριμένη πλέον ατζέντα στην οποία αργά ή γρήγορα θα μπει το πώς και πότε θα δημοπρατηθεί το Καλό Νερό - Τσακώνα, αλλά και με ποιον τρόπο θα προχωρήσει η βελτίωση στο τμήμα Πύργος - Καλό Νερό. Η κοινή στάση των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, όπως περιγράφτηκε στην προχθεσινή συνάντηση Νίκα - Φαρμάκη, θα πρέπει να σχηματοποιηθεί και να πάρει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Το αίτημα πλέον είναι πολύ συγκεκριμένο και θα πρέπει να αφορά την κατασκευή συνολικά του οδικού άξονα Πάτρα - Τσακώνα και τη διασύνδεσή του με τους αυτοκινητόδρομους του «Μορέα» και της «Ολυμπίας οδού».

Η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου από Πάτρα μέχρι Τσακώνα είναι γνωστό ότι έχει τεράστια αναπτυξιακή σημασία για το σύνολο της Νότιας Πελοποννήσου. Σε σχέση με τον τουρισμό, η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στην Αρχαία Ολυμπία αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, τόσο για το λιμάνι της Καλαμάτας όσο και για το αεροδρόμιο. Η δρομολόγηση της κατασκευής του δρόμου Καλό Νερό - Τσακώνα αποτελεί έτσι ένα από τα βασικά αναπτυξιακά ζητήματα για τη Μεσσηνία.

Η αλήθεια είναι ότι στη Μεσσηνία έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα το τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα. Αυτό θα πρέπει πλέον να αλλάξει. Η βαρύτητα και η αναπτυξιακή σημασία των δύο οδικών αξόνων είναι ίδια και αλληλοεξαρτώμενη. Οι τοπικοί παράγοντες οφείλουν να θέσουν εκ νέου, άμεσα και με ηχηρό τρόπο, και τα δύο ζητήματα στην κυβερνητική ατζέντα.

Η καθυστέρηση που παρατηρείται ειδικότερα στο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη είναι αδικαιολόγητη. Εφόσον, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, έχει οριστικοποιηθεί η απόφαση της κυβέρνησης για την κατασκευή του δρόμου με βάση τη μελετητική πρόταση του «Μορέα», θα έπρεπε ήδη να έχουν προχωρήσει τόσο η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όσο και οι επόμενες διαδικασίες του ανταγωνιστικού διαλόγου που έχει επιλεγεί. Αν επανεξετάζονται ζητήματα χάραξης ή τρόπου δημοπράτησης, θα πρέπει να γίνει η αντίστοιχη ενημέρωση φορέων και πολιτών. Το κρυφτούλι, οι συνεννοήσεις παρασκηνίου και η καθυστέρηση δεν γίνονται άλλο ανεκτά.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή έχουν παιχτεί πολλά επεισόδια στο συγκεκριμένο σίριαλ και έχει κουράσει η επανάληψη των συσκέψεων, των συναντήσεων και των διαβεβαιώσεων, είναι ώρα να οριστεί χρονοδιάγραμμα που θα οδηγεί στην κατασκευή του οδικού άξονα. Η Μεσσηνία είναι σ’ ένα κρίσιμο αναπτυξιακό σταυροδρόμι κι έχει την ευκαιρία να μπει στον τουριστικό χάρτη και να μετατραπεί σε δυναμικό προορισμό. Για να συμβεί όμως αυτό χρειάζεται έργα υποδομής στο οδικό δίκτυο, το αεροδρόμιο και το λιμάνι. Οι δημόσιες επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομής θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά και θα στηρίξουν τις αναγκαίες ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού. Αλλωστε οι δύο κακές χρονιές για το ελαιόλαδο, η περσινή και η φετινή, έχουν προσδιορίσει τα εισοδηματικά όρια στον συγκεκριμένο τομέα και δεν αφήνουν περιθώρια για πολλές επιλογές.

Οι τοπικοί παράγοντες πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο με συσκέψεις, συναντήσεις και επικοινωνιακές πιρουέτες. Οι δυο μεγάλοι οδικοί άξονες για τη Μεσσηνία θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατασκευής μέσα στους επόμενους μήνες. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο - και η άσκηση επιρροής σε όλα τα επίπεδα εξουσίας και λήψης αποφάσεων αποτελεί υποχρέωση όλων μαζί και του καθενός ξεχωριστά.

 

 

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020 21:59

NEWSLETTER