Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 15:46

Αβολες αλήθειες για το ελαιόλαδο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Στη συζήτηση την Παρασκευή στη Βουλή για το ελαιόλαδο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, απαντώντας στη βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου, ήταν ειλικρινής ως προς το ζήτημα της τιμής.

Είπε δηλαδή την αυτονόητη αλήθεια, ότι το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει άμεσα στη διαμόρφωση της τιμής και μάλιστα για ένα προϊόν που πωλείται στη διεθνή αγορά. Το αυτονόητο είναι καλό να επαναλαμβάνεται, για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να συζητήσουμε για το πραγματικό πρόβλημα, που είναι ο τρόπος τοποθέτησης ενός προϊόντος στην αγορά.

Οι λαϊκιστές όλων των αποχρώσεων ισχυρίζονται ότι διαθέτουν τις μαγικές συνταγές οι οποίες διαμορφώνουν τις τιμές, διακινώντας διάφορα μαντζούνια ως καταπληκτικές λύσεις. Ακόμα και πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης που κουβαλούν στην καμπούρα τους το περσινό φιάσκο, τόσο με την τιμή όσο και με την καταστροφή της παραγωγής από το δάκο, κουνούν ανερυθρίαστα το δάχτυλο υποστηρίζοντας ότι είχαν τη μαγική συνταγή που θα προστάτευε το εισόδημα του ελαιοπαραγωγού. Καμιά συστολή, ούτε ίχνος ντροπής!

Οι τιμές του ελαιόλαδου για μία περίπου δεκαετία ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα γιατί υπήρχαν καταστροφές στην παραγωγή σε Ισπανία και Τυνησία. Τα δύο τελευταία χρόνια Ισπανία και Τυνησία επανήλθαν στα φυσιολογικά πλαίσια παραγωγής τους και έχουν πνίξει την αγορά με ελαιόλαδο συμπιέζοντας την τιμή. Το ελληνικό ελαιόλαδο δεν μπορεί να επηρεάσει τη διεθνή τιμή γιατί δεν έχει διακριτά ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά αποτελεί απλώς ένα μέρος της παγκόσμιας παραγωγής.

Αν θέλει κάποιος να κάνει κάτι, ας εργαστεί για ν’ αποκτήσει το ελληνικό ελαιόλαδο διακριτή θέση στο ράφι του καταναλωτή, ως ένα ξεχωριστό προϊόν το οποίο θα έχει ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και δεν θα εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση του ενοποιημένου και ομοιογενούς προϊόντος. Χρειάζεται δηλαδή να χτιστεί ένα ιδιαίτερο ξεχωριστό προϊόν που να το διακρίνει με ευκολία ο καταναλωτής στο ράφι και να είναι διατεθειμένος να το πληρώσει ακριβότερα για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Μπορεί να γίνει αυτό; Θεωρητικώς ναι, αλλά χρειάζεται συστηματική προσπάθεια χρόνων, κάτι για το οποίο δεν φημιζόμαστε. Στην παρούσα φάση και για την επόμενη δεκαετία τι μπορεί να κάνει κάποιος; Να εύχεται και να ελπίζει να καταστραφεί η παραγωγή των υπολοίπων για να μειωθεί η προσφορά. Δυστυχώς, είναι τόσο άσχημα τα πράγματα!

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 14:46