Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 14:44

Ειλικρινής διάλογος για μεγάλες αλλαγές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ειλικρινής διάλογος για μεγάλες αλλαγές

Η επίσκεψη της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως το Σαββατοκύριακο στην Καλαμάτα δεν είχε τελικά μόνο εθιμοτυπικό χαρακτήρα.

Η υπουργός δεν παρευρέθηκε απλώς στη λιτανεία της εικόνας της Υπαπαντής και στην κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ, αλλά προχώρησε και σε μία σειρά συναντήσεων που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων της. Ζήτησε και συναντήθηκε με τους εκπαιδευτικούς της περιοχής και άκουσε τις απόψεις και τις προτάσεις τους για την εκπαίδευση.

Η συνάντηση αυτή ενόχλησε όσους θεωρούν «διάλογο» το να βροντοφωνάζουν τη δική τους άποψη, η οποία κατά βάση είναι μειοψηφική στην κοινωνία αλλά πλειοψηφική σε μια συνδικαλιστική νομενκλατούρα στο χώρο της εκπαίδευσης. Οι «αγωνιστές» αφού έκαναν το σόου της διαμαρτυρίας, «συνομίλησαν» και με την υπουργό καταθέτοντας τη μία και μοναδική δική τους αλήθεια, η οποία μπορεί να μην πλειοψηφεί στις εκλογές, αλλά αυτοί ξέρουν… οι πολίτες παραπλανιούνται. Οι «αγωνιστές» έχουν αναθέσει στον εαυτό τους το ρόλο της υπεράσπισης του δημοσίου σχολείου, το οποίο ως γνωστόν μόνο αυτοί το… πονάνε και έχουν αναλάβει την εργολαβία μέχρι τελικής κατεδαφίσεως!

Η ανάπτυξη ενός ειλικρινούς διαλόγου για τα αναγκαία μέτρα αναβάθμισης της εκπαίδευσης έχει επείγοντα χαρακτήρα. Στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης είναι μάταιες οι μάχες χαρακωμάτων υπεράσπισης ξεπερασμένων μοντέλων. Σε έναν κόσμο που τα πάντα αλλάζουν ραγδαία, το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο για να συνεχίσουν να υπάρχουν, χρειάζονται δομικές αλλαγές. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να κινείται εκτός των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών. Η εποχή της γνώσης δεν κατακτιέται με κραυγές και με συνθήματα του περασμένου αιώνα, οι μονόλογοι και οι μοναδικές αλήθειες δεν συγκροτούν χρήσιμες πολιτικές. Οι υψωμένες γροθιές μετατρέπονται σε γραφικές χορογραφίες που ικανοποιούν έναν φαντασιακό κόσμο, αλλά δεν υπηρετούν τις ανάγκες για σύγχρονη μόρφωση. Οι συναντήσεις Κεραμέως δεν έδωσαν βέβαια λύσεις, αλλά κατέγραψαν προβληματισμούς ανθρώπων που είναι συνδικαλιστές, αλλά κατά βάση βρίσκονται ακόμα στις αίθουσες διδασκαλίας και αυτό έχει την αξία και τη σημασία του. Μακάρι στην επόμενη συνάντηση η υπουργός να επιδιώξει να συναντηθεί με απλούς εκπαιδευτικούς, θα βγει σοφότερη και πλουσιότερη σε ιδέες και προτάσεις για το τι πρέπει να πράξει και μάλιστα άμεσα, γιατί έχει ήδη καθυστερήσει.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 14:03

NEWSLETTER