Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021 22:17

Στοχευμένες εξαγγελίες με το βλέμμα στην κάλπη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στοχευμένες εξαγγελίες με το βλέμμα στην κάλπη

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι εξαγγελίες του εκάστοτε πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προσδιορίζουν κάθε φορά το πολιτικό κλίμα και επηρεάζουν τον νέο πολιτικό χρόνο. Οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε καταγράφηκαν θετικά, δίνοντας ανάσα στην κυβέρνηση που βγήκε λαβωμένη από σειρά αδυναμιών και άστοχων χειρισμών της προηγούμενης περιόδου. Η συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης με την προσδοκία αναπτυξιακής έκρηξης οδηγεί στον πειρασμό του εκλογικού αιφνιδιασμού. Η κυβέρνηση δείχνει ότι είναι έτοιμη να κάνει εκλογές ανά πάσα στιγμή τους επόμενους μήνες. Μένει να προσδιοριστεί το πότε.
Οι εκλογές θα γίνουν όταν ο πρωθυπουργός θεωρήσει ότι είναι ευνοϊκότερες για αυτόν οι συνθήκες. Η διψήφια δημοσκοπική διαφορά που καταγράφει την πολιτική υπεροχή δίνει την πολυτέλεια της επιλογής χρόνου εκλογών αλλά και εκλογικών διλημμάτων. Ο δημοσιονομικός χώρος παρέχει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να λαμβάνει μέτρα απορρόφησης μέρους των ανατιμήσεων, να προχωρά σε φοροαπαλλαγές για τη μεσαία τάξη και σε λήψη μέτρων ενίσχυσης της απασχόλησης για τους νέους. Οι εξαγγελίες είναι απολύτως στοχευμένες εκλογικά, βγαλμένες μέσα από τα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων.
Οι εκλογές θα επισπευστούν αν διαφανεί αλλαγή πολιτικού κλίματος, αν δεν επιτευχθεί η αναπτυξιακή έκρηξη που προσδοκάται και αν μεταβληθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το σύμφωνο σταθερότητας και ζητηθεί επίτευξη δημοσιονομικών στόχων σε χρέος και έλλειμμα. Οι εκλογές θα γίνουν δηλαδή πριν χρειαστεί να υπάρξει ΔΕΘ όπου ο πρωθυπουργός θα ανακοινώνει περιοριστικά μέτρα και ο εν αναμονή πρωθυπουργός θα εξαγγέλλει παροχές και μέτρα «απολύτως μετρημένα και κοστολογημένα». Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι τις εκλογές τις κερδίζει μόνο αυτός που εξαγγέλλει ελαφρύνσεις και αυξήσεις πουλώντας ελπίδα.
Οι πολίτες αγοράζουν ελπίδα, και αυτό είναι στην παρούσα φάση το πρόβλημα της αντιπολίτευσης. Το πολιτικό κλίμα δεν επιτρέπει στην αξιωματική αντιπολίτευση να έχουν βάρος και αξιοπιστία οι ανακοινώσεις της, ενώ η πλειοδοσία υποσχέσεων αντιμετωπίζεται ως γραφικότητα. Στις εκλογές έχει τύχη όποιος δείχνει ένα δρόμο προς ένα καλύτερο αύριο. Όποιος ποντάρει στην καταστροφή με όπλο την ακραία πόλωση μοιράζοντας υποσχέσεις έχει τύχη μόνο όταν οι πολίτες πειστούν ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Το ποντάρισμα στην απελπισία έγινε ήδη μια φορά πολύ πρόσφατα και είναι δύσκολο να επαναληφθεί ακόμα και ως φάρσα.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER