Κυριακή, 04 Σεπτεμβρίου 2022 22:28

Συγκλίσεις και ανατροπές κεντρικά και τοπικά

Γράφτηκε από τον

Συγκλίσεις και ανατροπές κεντρικά και τοπικά

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η μία μετά την άλλη οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν το νέο πολιτικό κλίμα και καταγράφουν τη φθορά της κυβέρνησης μετά την υπόθεση των υποκλοπών. Το κόστος σαφές αλλά ακόμα ελεγχόμενο. Όσοι ανέμεναν απόλυτη ανατροπή των συσχετισμών διαψεύδονται και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις αμφισβητούν την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων. Όσοι ασχολούνται με την πολιτική καλό θα ήταν βέβαια να κοιτάζουν το φεγγάρι και όχι το δάχτυλο. Οι δημοσκοπήσεις λένε πάντα πολλά πράγματα και όσοι τις μελετούν ποτέ δεν έχασαν. Μπορεί να μην επιβεβαιώνουν την αλήθεια κομμάτων και οπαδών αλλά ο εξοστρακισμός τους και οι θεωρίες συνωμοσίας απλώς οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα.

Η φθορά της κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να είναι άμεση και ραγδαία από ένα γεγονός όσο σημαντικό και αν αυτό είναι. Να μην ξεχνούμε οτι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης έχει εδραιωμένη την πεποίθηση ότι όλοι παρακολουθούν όλους απλώς στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε αποκάλυψη. Οι περισσότεροι ψάχνουν έτσι να βρουν τη... συνωμοσία της αποκάλυψης και όχι αυτή της παρακολούθησης! Η κυβέρνηση προσπαθεί να κουκουλώσει την υπόθεση και να κρυφτεί πίσω από το απόρρητο και τις νομότυπες διαδικασίες. Είναι προφανές οτι αν δεν υπάρξει κάτι νέο πολύ μεγάλο σε επίπεδο αποκαλύψεων σε μερικές εβδομάδες δεν θα ασχολείται κανείς με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ παραμένει ο βασικός πυλώνας πολιτικής σταθερότητας και αυτό καταγράφεται ως υπεροχή στις δημοσκοπήσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει να κερδίσει σε αξιοπιστία και να οικοδομήσει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο υπέστη σημαντική ρωγμή με την υπόθεση των υποκλοπών αλλά δεν έχει “σπάσει”. Από το μεταναστευτικό και τα εθνικά θέματα έως την οικονομία και την αστυνόμευση στην καθημερινότητα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει θέσεις οι οποίες παραμένουν μειοψηφικές στους πολίτες. Επιπρόσθετα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θεωρείται από ένα κρίσιμο εκλογικά τμήμα πολιτών αναξιόπιστος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον επιλέγει ως αντίπαλο και ανεμίζει σε κάθε ευκαιρία ως μπαμπούλα την επιστροφή του στην κυβέρνηση.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν βέβαια ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν θα μεταβληθούν σε ένα εύλογο βάθος χρόνου. Τα μαντάτα από τις δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση δεν είναι καθόλου καλά. Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η οικονομία. Ο δύσκολος χειμώνας βρίσκεται μπροστά και το άδειασμα της τσέπης είναι αυτό που στοιχίζει εκλογικά. Επί του παρόντος οι πολίτες δεν βλέπουν εναλλακτική η οποία να τους δίνει ελπίδα αλλά η τιμωρητική ψήφος είναι ο εφιάλτης κάθε κυβέρνησης. Η οικονομία είναι αυτή που βγάζει κυβερνήσεις και οι εκλογές θα κριθούν από το πως θα εξελιχθούν τους επόμενους μήνες τα πράγματα στο μέτωπο της οικονομίας.

Με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα η Ν.Δ δεν έχει απολέσει την πρωτιά αλλά δεν μπορεί να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ακόμα και αν οι εκλογές γίνουν με το νέο εκλογικό νόμο. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός οτι αρκετοί βουλευτές της ΝΔ τις προηγούμενες ημέρες ζήτησαν νέα αλλαγή στον εκλογικό νόμο προκείμενου να αυξηθεί το μπόνους στο πρώτο κόμμα για να συγκροτηθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η συγκρότηση κυβέρνησης αποτελεί έτσι ζητούμενο. Το ΠΑΣΟΚ θέτει ιδιαίτερη πλέον έμφαση ζήτημα Μητσοτάκη και όλα δείχνουν οτι θα επιμείνει μέχρι τέλους στη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας εφόσον χρειάζεται αλλά με άλλον πρωθυπουργό. Θα πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές; Θα υπάρξει κάτι άλλο; Κανείς δεν μπορεί στον παρόντα χρόνο να προβλέψει ποιες θα είναι οι εξελίξεις και ποιο θα είναι το πολιτικό κλίμα μετά από μερικούς μήνες με δεδομένη τη γενικότερη αβεβαιότητα σε οικονομικό και διεθνές επίπεδο.

Οι αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς δημιουργούν αναταράξεις και σε τοπικό επίπεδο. Βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν από τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση και οι βασικοί πρωταγωνιστές παίρνουν θέση μάχης. Οι εκλεγμένοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι που πρόσκεινται στη ΝΔ είχαν και έχουν προβάδισμα. Διαθέτουν την εξουσία και τα οφέλη της και η ΝΔ παραμένει κόμμα με δομή και μηχανισμό. Η υπόθεση των υποκλοπών έχει φέρει όμως πιο κοντά τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και δημιουργούνται πλέον προϋποθέσεις για σύγκλιση σε επίπεδο υποψηφίων περισσότερο στους δήμους αλλά ενδεχομένως και στις περιφέρειες. Αν υπάρξει ένα τέτοιο μέτωπο και σε ευνοϊκό πολιτικό κλίμα υπάρχουν περιθώρια για ανατροπές δεδομένων.

Αν οι βουλευτικές εκλογές γίνουν Μάιο με Ιούλιο οι αυτοδιοικητικές μερικές εβδομάδες μετά θα αποτελέσουν παρακολούθημα τους. Οι δυνάμεις δηλαδή που θα επικρατήσουν στις βουλευτικές θα έχουν και τον πρώτο λόγο στις αυτοδιοικητικές. Το διάστημα που μεσολαβεί είναι εξαιρετικά μικρό για όποιον δεν έχει στοιχειώδη προετοιμασία αλλά αρκετό για όποιον έχει φροντίσει να δημιουργήσει ψηφοδέλτια, αφήγημα και μηχανισμό. Όποιος έχει έτοιμη τη… σανίδα του μπορεί να καβαλήσει το κύμα των πολιτικών εξελίξεων.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 04 Σεπτεμβρίου 2022 22:28