Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 19:34

Χωρίς πυξίδα για το μέλλον της πόλης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Χωρίς πυξίδα για το μέλλον της πόλης

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το κυκλοφοριακό και η στάθμευση αποτελούν τεράστιο πρόβλημα συγκεκριμένες ημέρες και ώρες στην Καλαμάτα. Δεν πρόκειται βέβαια για ένα καινούργιο πρόβλημα. Υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα για την αντιμετώπισή του. Η σημερινή δημοτική αρχή, όπως και η προηγούμενη, αξιοποιώντας τη συγκυρία της οικονομικής κρίσης και του κορονοϊού σπρώχνουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί χωρίς να λαμβάνουν κανένα μέτρο. Μια κυκλοφοριακή μελέτη εδώ και χρόνια... γίνεται, αλλά τα πάντα μένουν στα λόγια.

Το Αστικό ΚΤΕΛ Καλαμάτας την τελευταία περίοδο έχει βγει μπροστά αναδεικνύοντας με θεσμικό και αποφασιστικό τρόπο το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Οι άνθρωποι που είναι κάθε μέρα στο δρόμο και ζουν την κυκλοφοριακή ζούγκλα, δεν αντέχουν άλλο και ζητούν δικαιολογημένα λύσεις. Πώς όμως θα δοθούν λύσεις αν δεν υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο για τη λειτουργία της πόλης; Η  Καλαμάτα λειτουργεί με κυκλοφοριακή μελέτη της δεκαετίας του ‘80 και όπως πρόχειρα κατά καιρούς αυτή τροποποιήθηκε. Την ίδια ώρα, κάθε χρόνο αφαιρούνται θέσεις στάθμευσης χωρίς να προστίθενται νέες.

Η εξεύρεση χώρων στάθμευσης στο κέντρο και την Παραλία είναι το μεγάλο ζητούμενο. Η δημοτική αρχή στην πρώτη αναζήτηση δεν κατάφερε τίποτα, ενώ στην Παραλία υπάρχουν χώροι που για διάφορους λόγους δεν αξιοποιούνται. Την ίδια ώρα, οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στον Νέδοντα, αν προχωρήσουν όπως έχουν αρχικά σχεδιαστεί, θα οδηγήσουν στην απώλεια δεκάδων θέσεων στάθμευσης, ενώ αν “στραβώσει” κάτι στα πάρκινγκ του ποταμού θα επέλθει το απόλυτο χάος. Το κυκλοφοριακό και η στάθμευση για να αντιμετωπιστούν, απαιτούν ξεκάθαρο αυτοδιοικητικό όραμα για την ανάπτυξη  της πόλης -όταν αυτό απουσιάζει, ξεκινούν οι φοβικοί αυτοσχεδιασμοί της μίζερης στασιμότητας.

Η διάθεση χώρων σε πεζούς και ποδήλατα είναι απολύτως αναγκαία παρέμβαση σε μια σύγχρονη πόλη. Χρειάζεται όμως ταυτόχρονα να εξασφαλισθεί η πρόσβαση σε όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν με τα πόδια ή το ποδήλατο. Η εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης -ελεύθερη ή με αντίτιμο- και η δρομολόγηση μέσων μαζικής μεταφοράς είναι τα ελάχιστα. Το τι πρέπει να γίνει και το πώς, θα προκύψουν μέσα από μια σύγχρονη κυκλοφοριακή μελέτη. Οι παρεμβάσεις χωρίς σχέδιο, γιατί βρέθηκε ένα πρόγραμμα για αναπλάσεις, οδηγούν σε μποτιλιάρισμα στους δρόμους και μπλοκάρισμα στη λειτουργία της πόλης.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 19:39

NEWSLETTER