Τρίτη, 21 Μαϊος 2024 19:06

Απαιτείται κατανόηση του προβλήματος 

Γράφτηκε από τον

Απαιτείται κατανόηση του προβλήματος 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η απόρριψη από τον δήμαρχο πρότασης για πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου, μεταξύ Φαρών και Ακρίτα, τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, δεν αποτελεί είδηση. Ήταν απολύτως αναμενόμενη. Η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου έχει δείξει ότι δεν θέλει να προχωρήσει σε μεγάλες παρεμβάσεις στην παραλιακή ζώνη. Η πρόταση έγινε για να γίνει, προκειμένου να σταματήσει η όποια συζήτηση και να φανεί ότι υπάρχει ακόμα και ενδοπαραταξιακός προβληματισμός για το ζήτημα. Παραμύθια! Κανένας προβληματισμός και αναζήτηση δεν υπάρχει, δικαιολογίες αναζητούνται για να μην γίνει τίποτα.

Οι παράγοντες της δημοτικής αρχής στις τοποθετήσεις τους έμειναν στο αποτυχημένο παράδειγμα μιας πρόχειρης λύσης, που δήθεν δοκιμάστηκε, αλλά ήταν καταδικασμένη να αποτύχει από τον τρόπο που σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε. Το σημαντικό όμως είναι ότι οι περισσότεροι έδειξαν πως δεν αντιλαμβάνονται ότι η παραλιακή ζώνη, όπως είναι σήμερα, δεν λειτουργεί. Αυτό είναι το κομβικό σημείο. Όταν θεωρείς ότι τα πράγματα λειτουργούν καλά και αποδοτικά όπως είναι, προφανώς δεν χρειάζεται να τα αλλάξεις δοκιμάζοντας προτάσεις και ιδέες που ανατρέπουν συνήθειες και κατεστημένες αντιλήψεις. Η παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας είναι όμως αφόρητη την καλοκαιρινή περίοδο και ερημώνει με το που μπαίνει ο Σεπτέμβρης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καμία επιχείρηση δεν μπορεί να σταθεί στην Παραλία, ενώ προορισμός σε μια πόλη με θάλασσα δεν μπορεί να στηθεί  γύρω από την κεντρική πλατεία και το Ιστορικό Κέντρο.

Η παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας χρειάζεται ένα ισχυρό σοκ που θα ανατρέπει τη σημερινή κατάσταση. Θα την κάνει βασικά φιλική σε κατοίκους και επισκέπτες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με την κυκλοφορία στη σημερινή Ναυαρίνου, η οποία λειτουργεί στην κυριολεξία ως πίστα επίδειξης οχημάτων και οδηγικών δεξιοτήτων. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κατανόηση του προβλήματος. Αυτοί που αποφασίζουν, θεωρούν ότι η λειτουργία της παραλιακής ζώνης είναι ικανοποιητική και υπάρχει άπλετος χώρος για βόλτα στη χερσαία ζώνη του λιμανιού! Μπορούμε έτσι να περιμένουμε να διανοιχτούν οι κάθετοι δρόμοι, να πολεοδομηθεί η υπόλοιπη Ανατολική Παραλία και να διανοιχθεί η Κρήτης. Όταν όλα αυτά γίνουν, τον επόμενο αιώνα, πιθανότατα δεν θα υπάρχει και πρόβλημα στο ερημωμένο χωριό του βαλκανικού Νότου! Τελικά κάποιοι βλέπουν πολύ μπροστά.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Μαϊος 2024 19:30