Τετάρτη, 22 Μαϊος 2024 21:32

Ενταφιασμός μέσα από αναβολές και παρατάσεις

Γράφτηκε από τον

Ενταφιασμός μέσα από αναβολές και παρατάσεις

 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη ζητούν παράταση εφαρμογής του νόμου για τη χρήση παραλίας, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Το ωραίο είναι ότι παράταση εφαρμογής του νόμου ζητούν και βουλευτές που τον ψήφισαν! Κατάλαβαν προφανώς όλοι τώρα ότι ο νόμος δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων που ενοικιάζουν παραλίες. Και καλά οι επιχειρηματίες και οι εκπρόσωποί τους, δεν γνώριζαν τις λεπτομέρειες. Οι βουλευτές γιατί δεν ζητούσαν μεταβατική περίοδο εφαρμογής του νόμου συνδέοντας με αυτό τη θετική τους ψήφο; Ο λόγος είναι ότι όλοι θέλουν να τα έχουν καλά με όλους, γι’ αυτό και τα πάντα στη χώρα σέρνονται μέσα από αναβολές και παρατάσεις.

Έχουμε εκφράσει έγκαιρα -μήνες πριν- από αυτή τη στήλη την άποψή μας για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Γίνεται μια προσπάθεια να μπει τάξη στην αναρχία και την αυθαιρεσία που επικρατεί στην εκμετάλλευση των παραλιών. Είναι αλήθεια ότι στην περιοχή μας υπάρχουν μικρές παραβάσεις και αυθαιρεσίες, αλλά υπάρχουν. Το να ισχύουν για όλους οι ίδιοι κανόνες είναι το πρώτο και βασικό για την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας. Αυτό είναι το βασικό και μετά μπορούν να βρεθούν όλα τ’ άλλα. Το να μπει τάξη στον τρόπο επιχειρηματικής εκμετάλλευσης των παραλιών είναι προς όφελος των επιχειρήσεων τουρισμού, των επισκεπτών και των χρηστών τους.

Στην πραγματικότητα το τι θα επιτρεπόταν και το τι θα ξηλωνόταν ήταν γνωστό εδώ και μήνες. Οι περισσότεροι προτίμησαν να περιμένουν να δουν τι θα γίνει και φτάσαμε έτσι μέσα στην τουριστική σεζόν. Ο αρμόδιος υπουργός βρίσκεται πλέον μπροστά σε μια δύσκολη απόφαση. Θα αναβάλει την εφαρμογή του νόμου ή θα επιμείνει; Δεν γνωρίζουμε τι θα αποφασίσει, αλλά βρισκόμαστε λίγο πριν από την κάλπη των ευρωεκλογών και η εμπειρία έχει δείξει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις επικρατεί η εκλογική λογική. Η αναβολή εφαρμογής κάποιων διατάξεων του νόμου πιθανά να μην αλλοιώνει την ουσία του, αλλά επειδή σε αυτή τη χώρα «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» φοβόμαστε ότι, για μια ακόμα φορά, ψηφίστηκε ένας νόμος που ήθελε να βάλει τάξη, αλλά θα ενταφιαστεί μέσα σε εξαιρέσεις και παρατάσεις. Στην πολιτική αυτό που τελικά έχει αξία είναι η εφαρμογή των νόμων που ψηφίζονται και το αποτέλεσμα που παράγεται.

panagopg@gmail.com