Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 21:16

Οι νόμοι όταν ψηφίζονται πρέπει να εφαρμόζονται

Γράφτηκε από τον

Οι νόμοι όταν ψηφίζονται πρέπει να εφαρμόζονται

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η εφαρμογή του νόμου για τη χρήση του αιγιαλού έχει προκαλέσει, όπως αναμενόταν, προβλήματα και διαμαρτυρίες. Ο νόμος για τη χρήση του αιγιαλού ήρθε μετά από το περσινό «κίνημα της πετσέτας». Γίνεται μια προσπάθεια να ισορροπήσει το δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία με την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας και παραγωγής εισοδήματος από τη χρήση του αιγιαλού. Έχει γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι δεν μπορεί να απαγορεύονται τα πάντα στην παραλία, αλλά να μην είναι και υποχρεωτικό να πληρώνει κάποιος για να κάνει μπάνιο. Μπήκαν έτσι κάποιοι κανόνες.

Οι διατάξεις του νόμου ήταν γνωστές εδώ και μήνες. Η προσπάθεια για μετάθεση των ρυθμίσεων του χρόνου δεν απέδωσαν, γιατί η κατάσταση σε κάποιες τουριστικές περιοχές είχε ξεφύγει και απαιτούνταν άμεσα μέτρα. Όπως γίνεται στις περιπτώσεις όπου λαμβάνονται οριζόντια μέτρα, μαζί με τις ανεπτυγμένες και κορεσμένες τουριστικά περιοχές την πληρώνουν και αυτές που δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα, όπως η Μεσσηνία. Μεγάλο ή μικρό πρόβλημα, ένας νόμος από τη στιγμή που ισχύει θα πρέπει να εφαρμόζεται. Σε αυτή τη φάση είμαστε τώρα.

Επιχειρήσεις που δεν πρόλαβαν ή αδιαφόρησαν, βρίσκονται αντιμέτωπες με τσουχτερά πρόστιμα και λουκέτα. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει δυνατότητα για μια μικρή άτυπη ακόμα παράταση για συμμόρφωση στα βασικά όλων, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί να μην εφαρμοστεί ο νόμος γιατί μπήκαμε στον Αύγουστο. Να μην ξεχνάμε ότι εκτός από αυτούς που δεν έχουν ευθυγραμμιστεί με τις διατάξεις του νόμου, υπάρχουν και δεκάδες άλλοι που τον εφαρμόζουν. Επιχειρήσεις που χάνουν χρήματα, γιατί περιόρισαν τους χώρους τους και κατέβαλαν αλλά τόσα, για να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα.

Δεν μπορεί ένας νόμος να εφαρμόζεται για κάποιους και να μην εφαρμόζεται για άλλους. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την οικονομία αλλά και το περί δικαίου αίσθημα. Σε κάθε περίπτωση δε, για τις προβλέψεις του νόμου δεν φταίνε οι υπάλληλοι και η αρμόδια υπηρεσία, αλλά αυτοί που τον ψήφισαν στη Βουλή. Οι υπάλληλοι έχουν υποχρέωση και ευθύνη να εφαρμόσουν το νόμο απαρέγκλιτα και προς όλες τις κατευθύνσεις χωρίς εξαιρέσεις και δισταγμούς.

Όποιοι θεωρούν ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος, η Βουλή είναι ανοικτή να ψηφίσουν αύριο το πρωί τροπολογία και να αναβάλουν την εφαρμογή του. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, πρέπει να ισχύει η αρχή "οι νόμοι ψηφίζονται, για να εφαρμόζονται".

panagopg@gmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αποθεώνουν την απραξία τους στον τομέα της άρδευσης