Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024 21:31

Με ρυθμούς χελώνας δρόμος δεν γίνεται

Γράφτηκε από τον

Με ρυθμούς χελώνας δρόμος δεν γίνεται

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Το κόψιμο των καλαμιών δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή δεν είναι ουσιαστική έναρξη εργασιών, αλλά απασχόληση του εργοταξίου, που μεταφέρθηκε από το αντιπλημμυρικό στα Γιαννιτσάνικα, γιατί δεν μπορεί να συνεχίσει εκεί την εργασία λόγω καθυστέρησης απαλλοτριώσεων. Οι μελέτες του δρόμου δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, όπως ανακοίνωσε προχθές και ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών, ενώ τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις δεν έχουν κατατεθεί. 

Υπάρχουν τρία ζητήματα που χρειάζεται άμεσα να διευκρινιστούν και να τεθούν χρονοδιαγράμματα, που θα επιταχύνουν την κατασκευή του δρόμου. Πότε θα κατατεθούν οι οριστικές μελέτες από τον ανάδοχο και σε πόσο χρόνο θα εγκριθούν από το υπουργείο; Να δούμε ποια λύση προκρίνεται για τη σύνδεση του δρόμου στον κόμβο Ζαφείρη, αλλά και σε άλλα κρίσιμα σημεία, έτσι ώστε να οριστικοποιηθούν και οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις. Η καταβολή των χρημάτων για τις απαλλοτριώσεις δεν είναι μια αυτονόητη και αυτοματοποιημένη διαδικασία. Δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα,  αντίθετα φαίνεται πως υπάρχει μεγάλη «στενότητα» του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι πληρωμές σε πολλά έργα. Μένει τέλος να αποδειχθεί η ετοιμότητα της εταιρείας να αναπτύξει ολοκληρωμένα εργοτάξια για την κατασκευή του έργου. Με δυο μπουλντόζες και τρία φορτηγά ο δρόμος δεν φτάνει στη Μεθώνη ούτε σε 10 χρόνια!

Σε όλα αυτά χρειάζεται να υπάρξει και απόφαση σε σχέση με την ένταξη της παράκαμψης Πύλου, η οποία έχει μείνει εκτός του αρχικού σχεδιασμού. Θα χρηματοδοτηθεί το έργο ως επιπρόσθετο στη σύμβαση; Θα ενταχθεί αυτόνομο σε κάποιο άλλο πρόγραμμα του υπουργείου ή της Περιφέρειας; Χρειάζεται μια απόφαση για να ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας και να ανασάνει κυκλοφοριακά η Πύλος. 

Τα χρόνια περνούν και δρόμος δεν κατασκευάζεται. Η λύση που επιλέχθηκε ήταν να κατασκευαστεί δήθεν άμεσα ο δρόμος και να δοθεί για χρήση, αλλά αυτό δεν φαίνεται να γίνεται σύντομα. Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση και από εμπλοκή σε εμπλοκή, πολύ αργά και πολύ λίγο, για ένα έργο με σημαντική αναπτυξιακή αξία για τη Μεσσηνία. Το χειρότερο, όλοι θεωρούν ότι έχουν κάνει το καθήκον τους και έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην επιτάχυνση της διαδικασίας. Δεν γνωρίζουμε ποιος κοροϊδεύει τον εαυτό του και όλους τους υπόλοιπους, αλλά τα αποτελέσματα αποτυπώνονται στους δείκτες εγκατάλειψης της περιοχής.

panagopg@gmail.com