Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024 18:37

Αποτυγχάνουν οι πολιτικές που σχεδιάζονται στο τραπεζομάντιλο

Γράφτηκε από τον

Αποτυγχάνουν οι πολιτικές που σχεδιάζονται στο τραπεζομάντιλο

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Στις 20 Ιουνίου από αυτή τη στήλη σχολιάζοντας τις εξαγγελίες για δρομολόγηση αστικού λεωφορείου από το πάρκινγκ της Αγοράς στο κέντρο, σημειώναμε ότι «το κυκλοφοριακό και η στάθμευση δεν αντιμετωπίζονται με ευκαιριακές παρεμβάσεις και πατέντες σχεδιασμένες στο τραπεζομάντιλο της ταβέρνας». Μετά από ένα μήνα, λεωφορείο δεν έχει δρομολογηθεί ακόμα και είναι άγνωστο πότε και αν θα δρομολογηθεί, για να επιβεβαιωθεί απόλυτα η κριτική μας για σχεδιασμό «στο τραπεζομάντιλο και τη χαρτοπετσέτα». Από την εξέλιξη των πραγμάτων αποδεικνύεται πως κάποιος «πέταξε μια ιδέα», η οποία φάνηκε ωραία, εξαγγέλθηκε, αλλά όταν πήγαν να την εφαρμόσουν ανακάλυψαν ότι χρειάζεται «το ένα και το άλλο» και έτσι θα περάσει το καλοκαίρι χωρίς να γίνει τίποτα.

Επαναλαμβάνουμε ότι η λύση τού να μετατραπεί σε πάρκινγκ ο χώρος όπου διεξάγεται η λαϊκή αγορά βόρεια της ΚΑΚ και να μεταφέρονται οι χρήστες του με λεωφορεία στο κέντρο, θα ήταν καλή αν μπορούσε να εφαρμοστεί όλες τις ημέρες. Με απαγορευτικό το Σάββατο και την Τετάρτη, που διεξάγεται η λαϊκή αγορά -όταν υπάρχει και η μεγαλύτερη πίεση για στάθμευση σε όλο το κέντρο της πόλης- δεν μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Επιπρόσθετα όταν κάτι δεν έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, ώστε να γίνει επιλογή και συνήθεια, δεν μπορεί να αποδώσει. Το σημαντικότερο, όταν δεν έχει λυθεί το πρόβλημα στάθμευσης τις ημέρες που γίνεται η λαϊκή, με στοιχειώδη έστω αστυνόμευση των χώρων στάθμευσης γύρω από αυτήν, θα ήταν υπερβολικό να περιμένουμε αποτελέσματα από σύνθετες λύσεις με χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η Καλαμάτα χρειάζεται μόνιμες λύσεις, που δεν μπορούν παρά να προκύπτουν μέσα από ένα συνολικό σχέδιο που θα βλέπει την πόλη στο σύνολό της. Το κέντρο, η Παραλία, η κίνηση Βορρά - Νότου και Ανατολής - Δύσης, η δημιουργία χώρων στάθμευσης, αλλά και δικτύου πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων πρέπει να ακολουθούν μια γενικότερη φιλοσοφία για το τι θέλουμε για την πόλη. Πώς θέλουμε να οργανώσουμε το σύνολο των δράσεων και την καθημερινότητα ντόπιων και επισκεπτών. Αυτά χρειάζονται μελέτη, διάλογο και στοχευμένα έργα. Δύσκολα πράγματα για πολιτικούς που «σχεδιάζουν στο τραπεζομάντιλο και τη χαρτοπετσέτα», για να ανακαλύψουν στη συνέχεια ότι αυτό δεν λειτουργεί ή δεν μπορεί να υλοποιηθεί παρ’ ότι εξαγγέλθηκε. Ελπίζουμε μετά και από αυτό το φιάσκο να κατανοήσουν ότι χρειάζεται διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης των σύνθετων προβλημάτων της Καλαμάτας.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024 18:31
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οι νόμοι όταν ψηφίζονται πρέπει να εφαρμόζονται