Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024 21:00

Οι ιεροκήρυκες των άκρων στοχεύουν τη δημοκρατία

Γράφτηκε από τον

Οι ιεροκήρυκες των άκρων στοχεύουν τη δημοκρατία

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το επεισόδιο στο αεροδρόμιο με τον πρώην υπουργό και βουλευτή της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη είναι αποκρουστικό. Ο Αυγενάκης δεν επιδεικνύει απλώς αλαζονεία «Ελληναρά», που τσαμπουκαλεύεται μπροστά από τον γκισέ με το γνωστό «ξέρεις ποιος είμαι εγώ», αλλά ντροπιάζει το σύνολο των πολιτικών. Μέσα από τον Αυγενάκη διασύρονται όλοι οι πολιτικοί, που παρουσιάζονται ως μαχαλόμαγκες, που δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν γιατί… μπορούν! Για να επέλθει κάθαρση δεν αρκεί η διαγραφή του συγκεκριμένου από τη Ν.Δ., η οποία είναι αυτονόητη και αναγκαία. Απαιτείται η αποχώρησή του από την πολιτική. Πρέπει να πάει στο σπίτι του. Μόνο έτσι θα σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα σε όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως στους πολίτες, οι οποίοι δικαίως εξαγριώνονται από αυτού του είδους τις συμπεριφορές.

Οι πολίτες στις ευρωεκλογές απείχαν στέλνοντας μήνυμα συνολικά κατά της πολιτικής και των πολιτικών, το οποίο κάποιοι φαίνεται πως δεν έλαβαν. Ο Αυγενάκης μπορεί να ήταν καλός ή κακός υπουργός Αθλητισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης -ο καθένας μπορεί να τον αξιολογήσει και να τον κρίνει. Έχουν πλέον όλοι σαφή εικόνα και πρώτος απ’ όλους ο πρωθυπουργός, που τον αντικατέστησε στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Πέρα όμως από κακός υπουργός φαίνεται πως είναι ένας αλαζόνας πολιτικός, που προσβάλλει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η πολιτική και οι πολιτικοί είναι απαξιωμένοι στα μάτια των πολιτών. Περιστατικά, όπως αυτό με τον Αυγενάκη, διευρύνουν το ρήγμα και πληγώνουν τη δημοκρατία. Το πρόβλημα είναι ότι η απαξίωση των πολιτικών οδηγεί στη μεταπολιτική και τις αντιδημοκρατικές λύσεις. Η αντικατάσταση των πολιτικών με «σωτήρες» άλλου τύπου θα οδηγήσει σε ολισθηρούς δρόμους, με κινδύνους για τους πολίτες και τη χώρα συνολικά. Οι προπηλακισμοί του Αυγενάκη θα αποτελούν χάδια αν χαθεί το δημοκρατικό κεκτημένο και η λειτουργία της χώρας μέσα στο δυτικό ευρωπαϊκό πολιτικό πλαίσιο.

Οι επιθέσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, στους θεσμικούς πυλώνες της δημοκρατίας και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας από πολιτικούς ιεροκήρυκες των άκρων, μόνο τυχαίες και αθώες δεν είναι. Αξιοποιούν προβλήματα και αδυναμίες και κυρίως προκλητικές συμπεριφορές, όπως αυτή του Αυγενάκη, για να πλήξουν τη δημοκρατία. Η χώρα για να προχωρήσει έχει ανάγκη από σοβαρούς πολιτικούς, οι οποίοι με αξιοπιστία και αίσθημα ευθύνης θα θωρακίζουν τη δημοκρατία και θα εγγυώνται την ελευθερία και την ισότητα όλων. Μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσει η χώρα. Με σοβαρότητα και ευθύνη από πολιτικούς, που αντιλαμβάνονται τον ρόλο και την αποστολή τους.

panagopg@gmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οι πρώην με τους πρώην ζουν στο παρελθόν τους