Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2024 18:27

Οι παθογένειες της χρεοκοπίας

Γράφτηκε από τον

Οι παθογένειες της χρεοκοπίας

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η είδηση της διακοπής των εργασιών στον δρόμο Τζάνε - Καλαμάκι, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, αναδεικνύει ένα από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Η αδυναμία χρηματοδότησης του έργου οφείλεται στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, το οποίο μπορεί να έχει κουκουλωθεί και ξεχαστεί, αλλά δεν έχει αντιμετωπιστεί. Αναδεικνύεται ταυτόχρονα μία από τις βασικές παθογένειες στη λειτουργία του κράτους, που δεν μπορεί εδώ και 30 χρόνια να ολοκληρώσει έναν δρόμο μερικών μέτρων δαπανώντας ποσά που θα μπορούσαν να βελτιώσουν χιλιόμετρα δρόμων! Το προβληματικό σύστημα παραγωγής δημόσιων έργων επιδρά στην οικονομία της χώρας και οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες χρεοκοπίες.

Η κυβέρνηση δεν θέλησε να θίξει το κατασκευαστικό κατεστημένο και δεν άλλαξε τη διαδικασία παραγωγής δημόσιων έργων, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι παθογένειες που απορροφούν πόρους χωρίς να ολοκληρώνουν τα έργα στην ώρα τους. Την ίδια ώρα η χρησιμοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης σε δράσεις και έργα που δεν παράγουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, σπαταλούν την ευκαιρία της χώρας για επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, που θα την έβγαζαν από τη ζώνη κινδύνου μιας νέας -και μάλιστα πολύ χειρότερης- χρεοκοπίας.

Το ζήτημα για τη χώρα είναι το πώς θα καταφέρει να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης, που θα την καθιστούν ισχυρή σε κάθε τομέα. Ωραίες οι κορώνες για τα εθνικά θέματα, αλλά μια χρεοκοπημένη χώρα αρχικά εγκαταλείπεται από τους νέους και στη συνέχεια κατακτάται διά περιπάτου. Το τελευταίο διάστημα ακούμε πολλά για αυτά που χρειάζεται να αλλάξουν, αλλά κανένας δεν μιλά συγκεκριμένα για το πώς. Με ποια δηλαδή μέτρα θα αυξηθεί το εισόδημα των πολιτών και θα βελτιωθούν ταυτόχρονα τα δημοσιονομικά της χώρας.

Η μείωση των φόρων, η αύξηση των μισθών, οι επενδύσεις στο κοινωνικό κράτος και η θωράκιση στην άμυνα απαιτούν πόρους που δεν υπάρχουν και ως γνωστόν τα λεφτόδεντρα μας έχουν τελειώσει. Χωρίς πολιτικές που θα προσελκύουν παραγωγικές επενδύσεις με νέες τεχνολογίες και θα περιορίζουν την οικονομική ολιγαρχία της χώρας που λυμαίνεται τομείς, όπως η ενέργεια, το λιανεμπόριο, τα καύσιμα και οι τηλεπικοινωνίες, δεν υπάρχει προοπτική. Οι αλλαγές στην παραγωγή δημόσιων έργων και η διαφάνεια στις προμήθειες είναι βασικά στοιχεία για μια πραγματική επανεκκίνηση του κράτους. Όσο αυτό καθυστερεί, θα ζούμε διαρκώς με τον κίνδυνο μιας νέας χρεοκοπίας, που είναι βέβαιο πλέον πως θα βάλει σε κίνδυνο ακόμα και την ανεξαρτησία της χώρας.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2024 19:36
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οι ιεροκήρυκες των άκρων στοχεύουν τη δημοκρατία