Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2016 09:42

Τα μυστικά του Γαλακτομπούρεκου

Γράφτηκε από την
Τα μυστικά του Γαλακτομπούρεκου

Εύκολο, όσο κι αν αυτό δεν φαίνεται εκ πρώτης όψης, αρκεί να τηρηθούν ακριβώς οι οδηγίες. Μετρημένες ποσότητες, πολύ συγκεκριμένες κινήσεις και το αποτέλεσμα σερβίρεται στο πιάτο ή τρώγεται κατευθείαν από το ταψί.

Υλικά για το γαλακτομπούρεκο: 1 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό, 1 πακέτο φύλλα κρούστας, 1 1/2 λίτρο γάλα φρέσκο, ½ φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι φρέσκο, 4 αυγά, 1 φλυτζάνι ζάχαρη, ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 3 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό & 250 γρ. λιωμένο για το άλλειμα των φύλλων.

Υλικά για το σιρόπι: 350 ml λίτρο νερό, 500 γρ. ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας μέλι, φλούδα από 1 πορτοκάλι.

Πώς να μείνει το φύλλο τραγανό, ποιό είναι το ιδανικό σιρόπιασμα αλλά και πώς να φτιάξω την τέλεια κρέμα; Πάμε να το δούμε...

Εκτέλεση

Για το σιρόπι: Βάζετε τη ζάχαρη και το νερό σε μία κατσαρόλα, βράζετε για 10 λεπτά και το αφήνετε να διαλυθεί όταν το μείγμα γίνει διαφανές προσθέτουμε το μέλι σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για την κρέμα: Βάζετε το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το χυμό πορτοκαλιού σε μια μεσαία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε να ζεσταθεί καλά ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα. Χτυπάτε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και τους κρόκους χώρια. Τα ενώνω με ελαφριές κινήσεις. Μόλις ζεσταθεί καλά το γάλα, ρίχνετε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι το ξύσμα και τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια.

Σε χαμηλή φωτιά κα ανακατεύετε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να βράσει και να πήξει. Μόλις πήξει, ρίχνετε το βούτυρο και κατεβάζετε από τη φωτιά.

Βουτυρώνω τα ταψιά (3 ταψάκια 24cm). Κόβετε τα φύλλα κρούστας στη μέση (κάθετα). Στρώνετε ένα-ένα φύλλο κρούστας καλά, κανονίζω τα φύλλα να είναι ίσα πάνω ίσα κάτω (βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.). Τοποθετούμε το τελευταίο φύλλο προσεχτικά από πάνω, κλείνουμε τις άκρες, πιέζουμε με το πινέλο μας τις άκρες προς τα μέσα και το αλείφουμε με βούτυρο καλά.

Σφραγίζουμε ουσιαστικά το γαλακτομπούρεκο. Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο και το ραντίζουμε με νερό. Το αφήνουμε στο ψυγείο δύο ώρες πριν το ψήσιμο. Έτσι θα γίνει (και θα παραμείνει) τραγανό το φύλλο. Ψήνουμε για 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC. Βγάζετε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και όσο είναι ζεστό, ρίχνετε το κρύο σιρόπι να πάει παντού. Αφήνετε τουλάχιστον 3-4 ώρες να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.

Μια δοκιμή θα σας πείσει!

 

 

 


NEWSLETTER