Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2013 13:38

Ελεγχόμενη και ανεξέλεγκτη στάθμευση

Γράφτηκε από τον

Ελεγχόμενη  και ανεξέλεγκτη  στάθμευση

Στο κέντρο της Καλαμάτας ο δήμος εδώ και χρόνια εφαρμόζει το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης.

 

 

 Εξασφαλίζει έτσι ένα καλό έσοδο για τα ταμεία του που αδειάζουν όλο και περισσότερο με τις μνημονιακές περικοπές. Κάτι οι κάρτες, κάτι τα πρόστιμα, και τα έσοδα αυτά είναι από τα πλέον… σίγουρα.

Από κυκλοφοριακή άποψη δεν λύθηκε κανένα πρόβλημα και αν το ρήμα παραπέμπει σε… δύσκολα πράγματα μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με το "περιορίστηκε". Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το πρόβλημα απλώς μετατοπίστηκε με τη διόγκωση του φαινομένου της ανεξέλεγκτης στάθμευσης σε όλη τη ζώνη πέρα από τα σημεία ελέγχου. Με την λέξη "ανεξέλεγκτη" κυριολεκτούμε αφού δεν ελέγχεται καμία απολύτως κυκλοφοριακή ρύθμιση σε όλη την Καλαμάτα και όχι μόνον στο κέντρο. Με μια μικρή εξαίρεση στην παραλιακή ζώνη, με περιστασιακούς ελέγχους μήπως και… φοβηθούν οι οδηγοί.

Η ρύθμιση που ισχύει για όλη την πόλη είναι αυτή που ορίζεται από την αρχή "όπως σε βολεύει". Αρκεί το θράσος σου να μην φτάνει μέχρι το σημείο να κλείσεις το δρόμο, γιατί τότε κάποιος ίσως φιλοτιμηθεί να παρέμβει έστω και καθυστερημένα. Δεδομένων τούτων, το καλύτερο που θα είχε να κάνει ο δήμος είναι να ξηλώσει όλα τα σήματα σχετικά με τη στάθμευση για να καθαρίσουν και τα πεζοδρόμια. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να διαπιστώσει ότι δεν παίζουν κανέναν ρόλο γιατί… κανένας δεν φοβάται και όλοι διεκδικούν το δικαίωμα να παρκάρουν όπου τους βολεύει. Με την… αρωγή και των καταστηματαρχών, που δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για περιορισμούς στη στάθμευση. Αν εφαρμοστεί το αντίστροφο, δηλαδή αν με βάση τις ισχύουσες ρυθμίσεις κάνει η δημοτική αστυνομία ένα μήνα "παγανιά" στους δρόμους και σε όλη την έκταση της πόλης, θα κλείσει όλες τις τρύπες του προϋπολογισμού.

Αν θέλουμε να κάνουμε μια αποτίμηση της ιστορίας θα πρέπει να είμαστε σαφείς: Η κατάσταση δεν είναι καινούργια, έχει ξεφύγει εδώ και πολλά χρόνια. Αντί οι εκάστοτε δημοτικές αρχές να καθορίσουν αυστηρά ακόμη και τις ισχύουσες ρυθμίσεις, άφησαν το πράγμα να ξεχειλώσει και να δημιουργηθούν κεκτημένα που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν. Ορισμένοι μάλιστα με δεδομένο το κεκτημένο επένδυσαν σε ακίνητα κυρίως επαγγελματικής χρήσης.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα και αν υπάρχει τρόπος περιορισμού των φαινομένων που προκαλούν εμφράγματα και κυκλοφοριακό χάος στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου και όχι μόνον. Νομίζω ότι υπάρχει, και ο δήμος χρειάζεται ένα σχέδιο με τρία στοιχεία:

- Το πρώτο είναι η αποσαφήνιση των παρεμβάσεων στη χρήση των δρόμων, με μόνιμες ρυθμίσεις. Πράγμα που σημαίνει ξεκαθάρισμα των προθέσεων σε πρώτη φάση σε ό,τι αφορά πεζοδρομήσεις, διεύρυνση πεζοδρομίων και ποδηλατόδρομους που περιορίζουν το εύρος των δρόμων.

- Το δεύτερο είναι η εφαρμογή μέτρων (όπως "μάγουλα" στις γωνίες) που θα αποκλείσουν το επικίνδυνο παρκάρισμα στις διασταυρώσεις.

- Και το τρίτο είναι η από μηδενική βάση σηματοδότηση για τη στάθμευση στους δρόμους της πόλης, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις κυκλοφοριακές συνθήκες που πρέπει να εφαρμοστούν στην πόλη, και από εκεί και πέρα να ελεγχθούν αυστηρά.

Αν υπάρχει άλλο σχέδιο και δεν το γνωρίζουμε, εδώ είμαστε για συζήτηση!

Ηλίας Μπιτσάνης

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2013 13:56