Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011 14:10

Τα δύσκολα με τους προϋπολογισμούς

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης και ειδικότερα εκείνοι οι οποίοι ασχολούνται με τις υποθέσεις των δήμων, θα θυμούνται πως εδώ και χρόνια επισημαίναμε με κάθε ευκαιρία δύο πράγματα:

1. Οτι χρειάζεται κάθε δήμος να θέτει προτεραιότητες, να ιεραρχεί τα έργα στο τεχνικό πρόγραμμα και να προχωρεί στην εκτέλεσή τους με αυστηρό προγραμματισμό.

2. Για να γίνει αυτό απαιτείται να υπάρχει ακριβής προϋπολογισμός βασισμένος στους εξασφαλισμένους πόρους, ο οποίος θα λειτουργεί και ως εργαλείο για τη λειτουργία του κάθε δήμου.

Βεβαίως κανένας δημοτικός άρχοντας δεν έδωσε σημασία στις παρεμβάσεις αυτές και μάλιστα καθόλου τυχαία. Ολοι ήθελαν να έχουν τα χέρια λυμένα έτσι ώστε να μπορούν να μετακινούν κονδύλια ανάλογα με την περίσταση, να εκτελούν έργα με βάση τις δικές τους προτιμήσεις και δεσμεύσεις, να παίζουν με την καθημερινότητα των πολιτών. Και φυσικά επιδίωξή τους ήταν να "φουσκώσουν" έργα και προϋπολογισμό έτσι ώστε να δώσουν την εντύπωση ότι κάνουν έργο.

Ετσι αγνόησαν ακόμη και τις υποδείξεις για τεχνικά προγράμματα και προϋπολογισμούς τα οποία θα διέθεταν ένα σκέλος ρεαλιστικό με βάση τις εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και ένα σκέλος διεκδικητικό στο οποίο θα περιλάμβαναν επιθυμίες, προσδοκίες και απαιτήσεις για αναγκαία έργα.

Δυστυχώς η πρακτική των δημάρχων οδήγησε στην "επιτήρηση" που εκδηλώνεται με αλλεπάλληλες εντολές από το υπουργείο Εσωτερικών. Οι δημοτικοί παράγοντες θα πρέπει να ξεχάσουν αυτά που έκαναν μέχρι τώρα και να παρουσιάσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά. Η υπερεκτίμηση εσόδων και η υποεκτίμηση των δαπανών όχι μόνον απαγορεύεται αλλά η τήρηση αυτής της αρχής έχει ανατεθεί στον ελεγκτή Νομιμότητας. Ο οποίος μπορεί να κάνει και αναπομπή του προϋπολογισμού προκειμένου να αναμορφωθεί. Ο αρμόδιος επίτροπος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου παρακολουθεί την είσπραξη των εσόδων, ασκεί τον έλεγχο για την είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών και… πάει λέγοντας. Και για να "δέσει" η ιστορία, η αδράνεια σε σχέση με αυτά μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καταλογισμό ποσών που έχουν χαθεί με ευθύνη αιρετών ή υπαλλήλων.

Παράλληλα κόβονται μια σειρά δαπάνες, πολλές από τις οποίες είχαν αποτελέσει αντικείμενο κριτικής τα προηγούμενα χρόνια. Και πρωτίστως οι κάθε είδους επιχορηγήσεις που χρησιμοποιήθηκαν ρουσφετολογικά από τις δημοτικές αρχές και οδήγησαν σε κωμικές ή και τραγικές καταστάσεις.

Η προσγείωση στην πραγματικότητα δυστυχώς είναι ανώμαλη. Και θα πρέπει πλέον δημοτικοί παράγοντες και υπάλληλοι να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες για να μην… τρέχουν στη συνέχεια. Εχουν απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και αντικειμενικά ανοίγει το δρόμο σε πολύ μεγαλύτερες επεμβάσεις της διοίκησης και περικοπές δαπανών οι οποίες παρά τις φραστικές διατυπώσεις, αφορούν και ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν αναγκαίες.

Ηλίας Μπιτσάνης

belias@internet.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011 14:12
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η Παραλία και τα χώματα Αυτοδιοίκηση και δημοκρατία »

NEWSLETTER