Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012 12:13

Αυτοδιοίκηση, αγροτική ανάπτυξη και εκπαίδευση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)Κουραστικά επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία ότι η στροφή στη γεωργική παραγωγή είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της κοινωνίας και της χώρας, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης που έχουν δημιουργηθεί. Σε ένα τέτοιο εγχείρημα σημαντικός θα πρέπει να είναι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για μια διάσταση την οποία έχουμε επισημάνει πολλές φορές, θεωρώντας ότι από τη μια πλευρά θα πρέπει οι φορείς της αυτοδιοίκησης να καταστήσουν οργανικό στοιχείο της δράσης τους τα θέματα της ανάπτυξης και από την άλλη να επικεντρώσουν στα αγροτικά θέματα. Ενας τέτοιος προσανατολισμός ασφαλώς απαιτεί και τις απαραίτητες δομές σε κάθε δήμο.
Μετά από έναν χρόνο "Καλλικράτη" και βαθιάς κρίσης, οι δραστηριότητες σε αυτή την κατεύθυνση μόνον ως πενιχρές μπορεί να χαρακτηριστούν. Ελάχιστες οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και πολύ λιγότερες αυτές που δεν είναι… ύποπτες ως στοιχεία επικοινωνιακού εντυπωσιασμού. Οι ημερίδες καλές είναι, αρκεί να έχουν σαφή στόχο και να συνοδεύονται από πρακτικά μέτρα στήριξης των όσων θεωρητικώς παρουσιάζονται σε αυτές.
Τα ανακλαστικά των αυτοδιοικητικών φορέων δείχνουν να μην λειτουργούν ούτε για θέματα που πλήττουν άμεσα την τοπική παραγωγή. Η αμηχανία απέναντι στη δραματική κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στην ύπαιθρο της Νότιας Πελοποννήσου εξ αιτίας της καθίζησης των τιμών του ελαιόλαδου, είναι ενδεικτική των αξιολογήσεων που γίνονται. Η παρέμβαση του Δημάρχου Νεμέας για την υπόθεση επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί είναι η απόδειξη της αδιαφορίας που δείχνουν οι υπόλοιποι φορείς της αυτοδιοίκησης από οινοπαραγωγικές περιοχές, που θα έπρεπε να έχουν αντιδράσει από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκαν οι πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Από αερολογίες έχει χορτάσει ο τόπος, κάποιοι όμως φαίνεται ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτές και να επιβιώσουν πολιτικά. Ολο αυτό το διάστημα έχουμε ακούσει φοβερά και τρομερά πράγματα που δίνουν την εντύπωση ότι οικοδομείται ο… Παράδεισος στην Πελοπόννησο, την ώρα που η περιοχή βουλιάζει όλο και περισσότερο στην ύφεση και την απραξία. Τα ελάχιστα πράγματα που γίνονται παρουσιάζονται περίπου ως… θαύματα, με ισχυρές δόσεις παραμυθίας. Για την κεντρική εξουσία δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Διαβάζει κανένας κάθε τόσο δηλώσεις και απαντήσεις στη Βουλή, οι οποίες εξηγούν σταθερά για ποιο λόγο πήραμε φόρα για τον γκρεμό, αλλά και ότι… φρένο δεν υπάρχει. Οι άνθρωποι επαναλαμβάνουν τα τροπάρια των τελευταίων (και ακόμη παλαιότερων) χρόνων, που δεν δίνουν καμία απάντηση στα μεγάλα προβλήματα.
Τα ελάχιστα έργα υποδομής κρέμονται από το ΕΣΠΑ και εκκρεμούν χρόνια καθώς οι διαδικασίες εγκρίσεων καρκινοβατούν, πολιτικές για κρίσιμους τομείς της αγροτικής οικονομίας δεν υπάρχουν, η πιστωτική ασφυξία κινδυνεύει να στραγγαλίσει τη δραστηριότητα, και στην ύπαιθρο η γεωργική παραγωγή έχει αφεθεί στο έλεος της "αγοράς" με τις πλέον χυδαίες εκφάνσεις της. Πριν από λίγες ημέρες γράφαμε για την αναγκαιότητα της αγροτικής εκπαίδευσης και διαπιστώσαμε ότι οι αρμόδιοι με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου δείχνουν να έχουν… μεγαλεπήβολα σχέδια: Ενα Αγροτικό Τεχνολογικό Λύκειο τριετούς φοίτησης σε κάθε Περιφέρεια. Μόνο που δεν το έχουν πάρει χαμπάρι μέχρι τώρα οι δήμοι για να αρχίσουν τη μάχη σε… ποια περιοχή θα πάει για να πάρουν τα εύσημα. Η ιστορία αυτή δεν αντέχει σοβαρή κριτική και ασφαλώς δεν συνιστά αναπροσανατολισμό της εκπαίδευσης, παρά μόνο κίνηση εντυπωσιασμού καθώς το εκπαιδευτικό προσωπικό θα προκύψει με αποσπάσεις και ο εξοπλισμός όλο και σε κάποιο πρόγραμμα θα τρυπώσει.
Η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι θεατής στην υπόθεση της αγροτικής ανάπτυξης. Οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, κινητοποιώντας όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και όχι κάνοντας παιχνίδια μαζί τους.


NEWSLETTER