Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012 10:01

Η γεωργία στη δίνη της "λιτότητας" και των "μεταρρυθμίσεων"

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

 

Τα πάνω - κάτω φέρνει στη γεωργία το τρίτο (και φαρμακερό) μνημόνιο με νέα σκληρά μέτρα τα οποία περιορίζουν το αγροτικό εισόδημα και μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Τα πλέον "χειροπιαστά" στοιχεία των νέων μέτρων είναι η επιβάρυνση των αγροτών και η αφαίρεση εισοδήματος: Μειώνεται από το 11% στο 6% ο συντελεστής υπολογισμού τού κατ' αποκοπήν επιστρεφόμενου ΦΠΑ στους αγρότες, ενώ αυξάνεται κατά 300% ο φόρος ειδικής κατανάλωσης στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες. Και τα δύο μέτρα οδηγούν σε μείωση των ποσών που παίρνουν ως επιστροφή οι παραγωγοί. Παράλληλα κόβονται η 13η και η 14η σύνταξη για τους συνταξιούχους ΟΓΑ οι οποίοι χάνουν 720 ευρώ.

Ερχονται όμως και τα χειρότερα αφού το μνημόνιο βάζει στο… μάτι το αγροτικό εισόδημα καθώς προβλέπει ότι: "Κάθε ημεδαπό πρόσωπο […] κοινοπραξία, κοινωνία ή νομική οντότητα που ασκεί δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια και αποβλέπει στην απόκτηση εισοδήματος από εμπορική ή βιομηχανική ή βιοτεχνική ή γεωργική επιχείρηση ή από ελευθέριο επάγγελμα ή από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση, καθώς και οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, έχει τις υποχρεώσεις του παρόντος νόμου σχετικά με την τήρηση βιβλίων, έκδοση στοιχείων και υποβολή δεδομένων για διασταύρωση".

Πρόκειται για την επιβεβαίωση των πληροφοριών που κυκλοφορούσαν εδώ και μήνες που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τον τρόπο και το ύψος της φορολογίας, τόσο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, όσο και εκείνων που έχουν ως συμπληρωματικό εισόδημα τη γεωργία.

Κανένας δεν θα είχε αντίρρηση στην εφαρμογή του μέτρου της τήρησης βιβλίων, όταν πρόκειται για μεγάλους αγρότες και επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις. Αυτή άλλωστε ήταν και η πρώτη αντίδραση των αγροτικών οργανώσεων όταν "έσκασε μύτη" η πληροφορία πριν από μήνες. Η ισοπεδωτική εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου έχει ως στόχο το φτωχό εισόδημα των μικρομεσαίων παραγωγών, στο όνομα της φοροδιαφυγής άλλων επαγγελματιών. Δεν χρειάζεται να αναφερθούν οι ιδιομορφίες της μικρής αγροτικής παραγωγής και οι παράγοντες κόστους που δεν μπορούν να μπουν σε… στοιχεία βιβλίων. Θα πρέπει να τονιστεί όμως ότι κατ’ αρχήν και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις βαδίζουμε ολοταχώς στην κατάργηση του αφορολόγητου. Και επομένως οι αγρότες από το πρώτο ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστές οι οποίοι θα εξαρτηθούν από το… πόσα λείπουν από τα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών. Και τα σενάρια παίζουν για μια φορολογία που μπορεί να κυμαίνεται από 6 μέχρι και 13% ή και ακόμη ψηλότερα για εισοδήματα από ένα ύψος και πάνω. Το λογιστικό κόστος και η τήρηση των βιβλίων με τρόπο που δεν θα τρέχουν οι αγρότες να βγάλουν άκρη είναι μια άλλη ιστορία. Πέρα όμως από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (και εδώ είναι ένα ζήτημα σχετικά με το ποιος θα θεωρηθεί ως τέτοιος) ένα θέμα είναι τι γίνεται και με τους υπόλοιπους, οι οποίοι έχουν αγροτικό εισόδημα και ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή. Εδώ ενδεχομένως το υπουργείο Οικονομικών επιφυλάσσει… εκπλήξεις στον τρόπο υπολογισμού της φορολογίας που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας που από ένα σημείο και ύστερα μπορεί να καταστεί ασύμφορη.

Και σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί η υπόθεση φορολογίας της αγροτικής γης για την οποία δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποιους θα αφορά και με τι συντελεστές θα υπολογιστεί. Το φορολογικό νομοσχέδιο που ενδέχεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, θα δείξει πόσο… βαριά θα είναι η καμπάνα για επαγγελματίες και μη αγρότες.

Σε μια φάση κατά την οποία χρειάζεται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας με φοροελαφρύνσεις, χορήγηση ρευστότητας και μέτρα στήριξης των συλλογικών δραστηριοτήτων συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο κλάδος στον οποίο επενδύονται ελπίδες για ανάκαμψη βρίσκεται πλέον στη δίνη της "λιτότητας" και των "μεταρρυθμίσεων" που απειλούν να τον συντρίψουν: Φορολογικό κούρεμα, μείωση εισοδημάτων, παράδοση του φιλέτου της Αγροτικής στους ιδιώτες αντί πινακίου φακής και με αδιαφανείς διαδικασίες, ιδιωτικοποίηση αγροτικών βιομηχανιών, διάλυση της παραγωγικής βάσης στα λιπάσματα και πλήρης εξάρτηση των εισροών της γεωργίας από τις εισαγωγές.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012 21:02