Σάββατο, 09 Φεβρουαρίου 2013 09:46

Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και οι υποδομές ανάπτυξης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και οι υποδομές ανάπτυξης

Μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη μεγάλου μέρους της Πελοποννήσου το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, έχει αφεθεί στην τύχη του από την ηγετική ομάδα της Περιφέρειας. Επιμένουμε ότι αυτό δεν γίνεται τυχαία, καθώς όλο το βάρος έχει δοθεί σε εκείνο το οποίο μέχρι στιγμής όλοι αποκλείουν για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους: Τη μετατροπή του αεροδρομίου Τρίπολης από στρατιωτικό σε πολιτικό. Παλιό αίτημα των παραγόντων της Αρκαδίας, το οποίο δεν προσαρμόστηκε στις ριζικές αλλαγές που έγιναν στον τομέα των μεταφορών με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν πέσει -εδώ και πολλά χρόνια- μονοί και διπλοί οι πολιτικοί παράγοντες του γειτονικού νομού για να σπρώξουν μια υπόθεση που δεν προχωράει. Βεβαίως η ηγεσία της Περιφέρειας δεν πτοείται και επιμένει, θεωρώντας την υπόθεση ως κρίσιμο χαρτί για την πολιτική της πορεία.

 Σε αυτή τη λογική φαίνεται ότι υποτάσσεται και η δραστηριότητα των περιφερειακών παραγόντων της πλειοψηφίας που έχουν εκλεγεί στη Μεσσηνία. Οι οποίοι παρακολουθούν αμήχανοι και αμέτοχοι, έχοντας ξεχάσει το αίτημα αναβάθμισης του αεροδρομίου Καλαμάτας. Το αξιοπερίεργο είναι πως δεν ασχολούνται με το θέμα αυτό ούτε οι αυτοδιοικητικοί ούτε οι άλλοι τοπικοί παράγοντες.

Τα σχέδια για την αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, έχουν κοστολογηθεί και ιεραρχηθεί έτσι ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πτήσεων, όπως έχουν περιγραφεί πολλές φορές. Τις πρόβαλε ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μαλαπάνης και "καρατομήθηκε" ουσιαστικά, παρά το γεγονός ότι η δική του παρουσία στο ψηφοδέλτιο ήταν καθοριστική για να κερδίσει τις εκλογές η παράταξη Τατούλη. Η ηγεσία της Περιφέρειας έσπευσε να κάνει εξαγγελίες, αλλά από τότε έχουν περάσει 18 μήνες χωρίς να γίνει τίποτε το ουσιαστικό σε αυτή την κατεύθυνση. Ούτε τον κόμβο δεν έχουν καταφέρει να φτιάξουν, που είναι και το μικρότερης σημασίας έργο για την αναβάθμιση του αεροδρομίου. Τα εκατομμύρια που έταξε ο περιφερειάρχης και πρόβαλαν με τυμπανοκρουσίες οι κατ’ επάγγελμα χειροκροτητές, κάπου… χάθηκαν στο δρόμο. Και κατά πως δείχνουν τα πράγματα όλα έχουν παγώσει ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων και οι εξελίξεις δεν θα εξαρτηθούν από τις ανάγκες της περιοχής, αλλά από τις διαθέσεις ιδιωτών που ενδεχομένως ενδιαφερθούν.

Οι παράγοντες της Μεσσηνίας έχουν κάθε λόγο να κινητοποιηθούν απαιτώντας την άμεση χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων, αφήνοντας στην άκρη το χαρτοπόλεμο και εγκαταλείποντας την κατάσταση αφασίας που δείχνουν για την πορεία κρίσιμων έργων υποδομής τα οποία είναι μεγάλης σημασίας για οποιουδήποτε τύπου ανάπτυξη. Το αεροδρόμιο είναι σημαντικότατο έργο γιατί αποτελεί τη γέφυρα της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου με την Ευρώπη και μπορεί να αποτελέσει σπουδαίο κόμβο στις μεταφορές. Η απόσταση του αεροδρομίου από βασικούς προορισμούς και σημαντικά λιμάνια πολλαπλασιάζει τη σημασία του και με την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων μπορεί να καταλάβει σημαντικότατη θέση στο χάρτη των διεθνών μεταφορών. Και επειδή γίνεται μεγάλος λόγος για τις εταιρείες low cost στις αερομεταφορές, θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτές χρησιμοποιούν κατά κανόνα περιφερειακά αεροδρόμια και σε σημαντική απόσταση από μεγάλα αστικά κέντρα. Η Ryanair χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο Σαρλερουά που βρίσκεται περίπου μια ώρα μακριά από τις Βρυξέλλες και του Μπέργκαμο που απέχει 45 χιλιόμετρα από το Μιλάνο. Είναι φανερό ότι με βάση και αυτά τα δεδομένα, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας μπορεί να εξυπηρετήσει σε μεγάλη ακτίνα την περιοχή, με δύο προϋποθέσεις:

- Η πρώτη είναι να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις του αερολιμένα έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι παράγοντες της Μεσσηνίας πρέπει να πάρουν πρωτοβουλία αφήνοντας τον κ. Τατούλη να ασχολείται με την Τρίπολη και να θέσουν απ’ ευθείας και αυτοτελώς το θέμα του αεροδρομίου στην πολιτική ηγεσία. Να ζητήσουν συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις για το χρονοδιάγραμμα.

- Η δεύτερη είναι να προχωρήσουν τα κρίσιμα έργα υποδομής στις μεταφορές ώστε να είναι γρήγορη και ασφαλής η σύνδεση με βασικούς τουριστικούς (και όχι μόνον) προορισμούς. Από την άποψη αυτή προτεραιότητα έχει η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Τσάκωνα, έργο που θα φέρει κοντά στην Καλαμάτα μεγάλο τμήμα της Ηλείας και φυσικά την Αρχαία Ολυμπία. Ταυτοχρόνως όμως θα πρέπει να ολοκληρωθεί και το τμήμα Λεύκτρο-Σπάρτη του αυτοκινητοδρόμου, που δείχνει να έχει προβλήματα για διάφορους λόγους. Τα οποία αν δεν επιλυθούν μπορεί να αφήσουν το έργο ημιτελές καθώς τράπεζες και εταιρείες βολεύονται με τη μείωση του φυσικού αντικειμένου. Με το τμήμα αυτό θα αλλάξει η σχέση της Μεσσηνίας με τη Λακωνία, η οποία θα μπορεί να εξυπηρετείται ταχύτατα από το αεροδρόμιο. Στον κατάλογο των ενδιαφερόντων υπάρχουν δρόμοι που καρκινοβατούν (Μεσσήνη-Πύλος, Ριζόμυλος-Κορώνη). Αλλά και το λιμάνι της Καλαμάτας το οποίο χρειάζεται έργα για να εξυπηρετήσει τον τουρισμό κρουαζιέρας.

Κάποια στιγμή οι παράγοντες της Μεσσηνίας θα πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά πράγματα με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθούν. Και το αεροδρόμιο σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα, θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2013 19:59

NEWSLETTER