Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2014 13:09

Η νοθεία του ελαιόλαδου και μέτρα αντιμετώπισης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η νοθεία του ελαιόλαδου και μέτρα αντιμετώπισης

Συχνά πυκνά την τοπική δημοσιότητα απασχολούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την νοθεία και την απάτη σχετικά με το ελαιόλαδο.

 

 

Τα κρούσματα εντοπίζονται συνήθως στη Βόρεια Ελλάδα όπου η γευστική εμπειρία είναι μικρή και τα κυκλώματα λειτουργούν ακόμη και όταν αποκαλύπτεται ένα πλοκάμι τους. Πρόκειται για ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα που έχει να κάνει τόσο με την αγορά ελαιόλαδου, όσο και με τη φήμη του μεσσηνιακού ελαιόλαδου.
Πριν λίγο καιρό και με αφορμή την τελευταία απάτη έγραφα στην ειδική στήλη με τα αγροτικά θέματα (10 Μαΐου) ότι μεταξύ άλλων «υπάρχουν πολύ απλά μέτρα με τα οποία θα είχε περιοριστεί το φαινόμενο, με πρώτο το μητρώο πιστοποιημένων και διαρκώς ελεγχόμενων τυποποιητών ελαιόλαδου από τον κατάλογο των οποίων θα γινόταν υποχρεωτικά η επιλογή προμηθευτών. Η θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων για την άσκηση τυποποιητικής δραστηριότητας. Μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τη διακίνηση του ελαιόλαδου και κάθε τι που θα μπορούσε να σφίξει τον κλοιό».
Ειδικοί δεν είμαστε, αλλά για κάποια μέτρα χρειάζεται η απλή λογική όταν γνωρίζεις στοιχειωδώς τη διαδικασία. Και είναι αλήθεια ότι με ιδιαίτερη ικανοποίηση διάβασα πριν από λίγες ημέρες την είδηση ότι ακριβώς αυτά τα μέτρα παίρνουν πλέον οι Ιταλοί - γιατί όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα... δεν είναι η μοναδική χώρα στην οποία γίνονται κομπίνες.
Διαβάζουμε λοιπόν στο agrotypos.gr:
«Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετική ανακοίνωση του γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, σε συνέχεια σωρείας καταγγελιών περί νοθείας και απατών στον κλάδο του ελαιόλαδου, η Ιταλία αποφάσισε, τη δημιουργία μητρώου πληροφόρησης για την ιχνηλασιμότητα του εγχώριου ελαιόλαδου προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και να προσδοθεί μεγαλύτερη αξία στο πραγματικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται στη χώρα. Το νομοθετικό διάταγμα υπ’ αριθμ. 16059/23.12.2013, προβλέπει τη θέσπιση αυστηρότερων ελέγχων, καθώς και την υποχρέωση από την 1η Ιανουαρίου 2014 οιασδήποτε εταιρείας που παράγει, εμπορεύεται ή έχει υπό την κατοχή της (εξαιρείται η προσωπική χρήση) ελαιόλαδο ή πυρηνέλαιο να τηρεί αρχείο φόρτωσης και εκφόρτωσης των εν λόγω ελαίων, μέσω του τηλεματικού δικτύου του Εθνικού Αγροτικού Πληροφοριακού Συστήματος (SIAN). Δηλαδή αφορά, πρωτίστως, στα ελαιοτριβεία, στους εμπόρους χύδην ελαιόλαδου και στους τυποποιητές.
"Οι νέες διατάξεις επεκτείνονται και σε διάφορες άλλες κατηγορίες ελαιόλαδων εκτός του παρθένου και εξαιρετικά παρθένου όπως τα ΠΟΠ και τα ΠΓΕ, το λαμπάντε, τα εξευγενισμένα, καθώς και μείγματα (π.χ. εξευγενισμένο και παρθένο ελαιόλαδο, ακατέργαστο πυρηνέλαιο, εξευγενισμένο πυρηνέλαιο και πυρηνέλαιο), καθώς και στους διάφορους επιχειρηματικούς δρώντες στον εν λόγω κλάδο, όπως στις μονάδες εξευγενισμού, στους εκτελούντες συμβόλαια για λογαριασμό τρίτων, τα πυρηνελαιουργεία, τους εμπόρους και τους ελαιοπαραγωγούς. Το εν λόγω μητρώο ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές του 2014", αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη».
Είναι φανερό επομένως ότι υπάρχουν τρόποι για να περιοριστούν τα φαινόμενα της νοθείας, και μάλιστα οι Ιταλοί αρχίζουν να τους εφαρμόζουν. Το γεγονός ότι η ενημέρωση γίνεται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας στη Ρώμη, δείχνε και τη σοβαρότητα του θέματος. Ταυτοχρόνως αποδεικνύουν ότι οι αρμόδιοι των υπουργείων στην Ελλάδα περί τα άλλα τυρβάζουν με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να ελέγξουν στοιχειωδώς το κύκλωμα διακίνησης ελαιόλαδου.
Οι κομπίνες που γίνονται στην Ελλάδα είναι κυριολεκτικά πρωτόγονες μπροστά σε αυτές που γίνονται στην Ιταλία. Η εφαρμογή των μέτρων που προαναφέρθηκαν θα έβαζε φρένο στην εξαπάτηση χιλιάδων καταναλωτών, θα δημιουργούσε μια καινούργια αγορά για το ελαιόλαδο και θα προστάτευε τη φήμη των φημισμένων ελληνικών προϊόντων. Επιτέλους κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι κάθε είδους "αρμόδιοι" ασχοληθούν με τα προβλήματα που έχουν γίνει γάγγραινα για τα αγροτικά μας προϊόντα.
Υ. Γ: Είχε γραφτεί το κείμενο όταν πληροφορηθήκαμε από το olivenews.gr ότι το σύστημα ιχνηλασιμότητας που εφαρμόζουν οι Ιταλοί προβλέπεται από τον εκτελεστικό κανονισμό 299/2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα πότε θα εφαρμοστεί;

 

Ηλίας Μπιτσάνης


NEWSLETTER