Είναι το πιο σημαντικό έργο για την περιοχή, για το οποίο υπήρχαν δεσμεύσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -μεταξύ άλλων και προς την προηγούμενη δημοτική αρχή της Καλαμάτας-, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν. Σήμερα κανείς δεν αναφέρει ούτε ασχολείται με το έργο αυτό, τόσο από τη δημοτική αρχή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας όσο και από την κυβέρνηση της Ν.Δ.”.
Λίγους μήνες υπάρχει ελπιδοφόρα κινητικότητα. Το Σαββατοκύριακο 2 - 3 Μαΐου, στο πρώτο θέμα της “Ε” με τίτλο “Με παραχώρηση στον "Μορέα" τα αντιπλημμυρικά για τη θωράκιση της Καλαμάτας”, σημείωνα ότι “το αντιπλημμυρικό έργο που μελετάει ο "Μορέας" για την προστασία της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής έως το Πήδημα και το αεροδρόμιο, προϋπολογισμού 102 εκ. ευρώ, προχωράει και αναμένεται να υλοποιηθεί από τον ίδιο, με επέκταση της σύμβασης παραχώρησης. Ο δήμαρχος το χαρακτήρισε έργο πρώτης προτεραιότητας για το Δήμο Καλαμάτας, καθώς θα λύσει ολοκληρωτικά το πρόβλημα με τις πλημμύρες”.
Τελικά σύμφωνα με νεότερη έγκυρη ενημέρωση το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί από τον "Μορέα", από εθνικούς πόρους.
Μάλιστα, κυρίαρχη θέση στα έργα υποδομών για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας κατέχουν τα αντιπλημμυρικά έργα των αυτοκινητοδρόμων και για το λόγο αυτό τα 380 εκ. ευρώ που προβλέφθηκαν αρχικά, αυξήθηκαν σε 500 εκ. Και το 1/5 απ’ αυτά τα χρήματα θα διατεθεί για το έργο του "Μορέα", για την αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής, καθώς στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2016 τρεις άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.
Τα 102 εκ. ευρώ μπορεί να δημιουργούν επιφυλάξεις και θεωρήσεις πως πρόκειται για μαξιμαλιστικό ή φαραωνικό έργο. Ομως αν δεν γίνει τώρα αυτό το έργο, θα αργήσει πολύ να γίνει, αν γίνει ποτέ. Και μόνο που προβλέπει παρεμβάσεις σε όλα τα ρέματα που προκάλεσαν τις φονικές πλημμύρες του 2016, καταδεικνύει πόσο σημαντικό είναι.
Αυτό μαζί με το έργο του νέου αγωγού μεταφοράς νερού από το Πήδημα αποτελούν τα σπουδαιότερα έργα υποδομών, τα “στοιχήματα” της Καλαμάτας για τα αμέσως επόμενα χρόνια.