Παρασκευή, 15 Μαϊος 2020 20:10

Να κρύψουν ανεπάρκειες και αδυναμίες

Γράφτηκε από τον

 

Το άνοιγμα των σχολείων αποδεικνύεται τελικά το πιο δύσκολο εγχείρημα μετά τον εγκλεισμό.

Οι αντιδράσεις της συνδικαλιστικής ηγεσίας αλλά και μεγάλης μερίδας εκπαιδευτικών δημιουργούν σύγχυση και αποπροσανατολισμό από την ουσία, που είναι η παροχή εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά σε μια δύσκολη συνθήκη για όλους. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δείχνει αδυναμία στο να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη και στιβαρή πρόταση, με αποτέλεσμα να επικρατούν η ακραία παραπληροφόρηση, οι θεωρίες συνωμοσίας, οι κομματικές σκοπιμότητες και τελικά ένας αδιανόητος για εκπαιδευτικούς τεχνοφοβισμός.
Η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση όλη την περίοδο του εγκλεισμού δεν αποτέλεσε υποχρέωση για όλους τους εκπαιδευτικούς, αλλά αφέθηκε στη διακριτική ευχέρεια του καθενός. Δεν υπήρχε ετοιμότητα από το υπουργείο, προκειμένου να τρέξουν συντονισμένα τα απαραίτητα εργαλεία, ψηφιακές πλατφόρμες κ.λπ., αλλά και να δημιουργηθούν ομάδες που θα υποστήριζαν τη διαδικασία με επιμορφώσεις και κατευθύνσεις. Αποτέλεσμα, ο καθένας να κάνει ό,τι μπορεί και όσο μπορεί και μία σημαντική μερίδα να κάνει το… κορόιδο επικαλούμενη διάφορες δικαιολογίες για να μην κάνει τίποτα! Ολα αυτά βέβαια σε βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους, που θα κληθούν να καλύψουν τα όποια ελλείμματα έχουν υπάρξει. Εννοείται πως όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θα καλύψουν με φροντιστήριο το όποιο έλλειμμα, αυτοί που θα είναι διπλά χαμένοι θα είναι οι αδύναμοι.
Η αδυναμία ηγεσίας του υπουργείου κατέστησε μείζον ζήτημα τις μεταδόσεις μαθημάτων για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τη φυσική τους τάξη. Τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται από όσους αντιδρούν για "big brother" και άλλες τερατολογίες δεν αντέχουν σε κριτική και αποτελούν γνωστές καραμέλες τεχνοφοβισμού από ανθρώπους που αντιδρούν σε κάθε καινούργιο και σε οτιδήποτε ξεβολεύει τη μακαριότητά τους. Ο κόσμος αλλάζει με ταχύτητα και δεν περιμένει όσους ζουν στην εποχή του μαυροπίνακα! Η επίκληση της παραβίασης δήθεν προσωπικών δεδομένων αποτελεί άλλοθι αδράνειας αλλά και απόδειξη ότι κάποιοι προσπαθούν να κρυφτούν και κυρίως να κρύψουν ανεπάρκειες και αδυναμίες.