Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 16:40

Να υλοποιηθεί το αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα”

Γράφτηκε από τον
Να υλοποιηθεί το αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα”

Οι φονικές χθεσινές πλημμύρες στην Εύβοια στέλνουν μήνυμα στην Πολιτεία και προειδοποιούν κάθε αρμόδια αρχή της πατρίδας μας ότι τα αντιπλημμυρικά έργα δεν πρέπει να υποτιμώνται, αλλά να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα.

Οταν μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, μία εβδομάδα από τον Δεκαπενταύγουστο πνίγεται ο τόπος και χάνονται ανθρώπινες ζωές, κανείς υπεύθυνος δεν μπορεί να εφησυχάσει.

Πέρα από την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας που αποδείχθηκε προβληματική και με καθοριστικές ελλείψεις, η Πολιτεία οφείλει να πάρει τα μέτρα της, να προλάβει με τα αναγκαία έργα υποδομών. Να συνειδητοποιήσει ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι στα λόγια, συμβαίνει στην πράξη με τραγικές συνέπειες.

Γι’ αυτό και ο τόπος μας, η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή, πρώτη απ’ όλους, πρέπει να λάβει το μήνυμα, να θυμηθεί τις καταστροφές και την απώλεια ανθρώπων στις πλημμύρες το Σεπτέμβριο του 2016 και να κινηθεί με υπευθυνότητα και σύνεση. Επειδή από τότε δεν πραγματοποιήθηκε καμία σοβαρή παρέμβαση στις πληγείσες περιοχές, οφείλει να κυνηγήσει και να πιέσει για την άμεση υλοποίηση του σχεδιασμού που έχει γίνει, όσο δαπανηρός και να είναι.

Αναφέρομαι στη μελέτη του “Μορέα” που ακούγεται κατά καιρούς, αλλά δεν φαίνεται πουθενά η δρομολόγηση και η υλοποίησή της. Από την εποχή της δημαρχοντίας Νίκα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν δοθεί υποσχέσεις, είχαν δρομολογηθεί διαδικασίες, αλλά στην πορεία χάθηκαν.

Ο Θανάσης Βασιλόπουλος έδειξε ενδιαφέρον, έκανε επαφές για τη μελέτη στο υπουργείο Υποδομών, βρήκε ανοιχτά αυτιά στα υπηρεσιακά στελέχη, όμως μέχρι εκεί.

Επειδή μόνο από τη συγκεκριμένη μελέτη μπορούν να γίνουν τα σημαντικά έργα που απαιτούνται για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής, πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί η υλοποίησή τους, να κινηθούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση. Μπορεί το κόστος (102 εκ. ευρώ) να φαίνεται μεγάλο και να φαντάζει υπερβολικό, όταν όμως θα γίνει το κακό, το ποσό αυτό θα είναι ψίχουλα για τις αποκαταστάσεις.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών οφείλει να θυμάται ότι η Καλαμάτα είναι η μοναδική πόλη της χώρας που είναι ανοχύρωτη και κινδυνεύει να πνιγεί από την κατασκευή αυτοκινητόδρομου. Οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι το αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα” είναι εθνική προτεραιότητα, γιατί θα προστατεύσει ανθρώπινες ζωές σε μια μεγάλη πόλη της πατρίδας μας.

Με την ευκαιρία, να τονίσω ότι οι τοπικές αρχές, δημοτικές και περιφερειακές, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι άμεσα θα πρέπει να προχωρήσουν οι σταματημένες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στον εθνικό δρόμο από τη Θουρία έως τον Αντικάλαμο, τη γέφυρα του αυτοκινητόδρομου και στο ρέμα των Αγίων Θεοδώρων στη Θουρία. Οποιαδήποτε ολιγωρία είναι αδικαιολόγητη κι εγκληματική.


NEWSLETTER