Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 19:30

Να πάρουμε το θέμα της υγείας στα χέρια μας, όπως το ζήτησαν οι γιατροί

Να πάρουμε το θέμα της υγείας στα χέρια μας, όπως το ζήτησαν οι γιατροί

Κραυγή αγωνίας, μία ακόμα μέσα στο 2020, κατά το δεύτερο πιο επικίνδυνο και πιο επιθετικό κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, απευθύνει το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας, για την τραγική κατάσταση με τις ελλείψεις σε γιατρούς στα νοσοκομεία του νομού.

Κι εκφράζει την αντίδρασή του στην αδιαφορία του υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ, τονίζοντας πως “καθυστέρησαν και καθυστερούν χωρίς λόγο προσλήψεις μόνιμων ιατρών που τώρα θα έπρεπε να ήταν μαζί μας. Ζητάμε απεγνωσμένα ενίσχυση και το μόνο που λαμβάνουμε είναι σιωπή”.

Το σωματείο επισημαίνει ότι “η θωράκιση του ΕΣΥ και η προετοιμασία της δημόσιας υγείας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ήταν 6 ειδικευμένοι γιατροί που ήρθαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, εκ των οποίων οι 5 επικουρικοί και ο ένας μόνιμος με μετάθεση από άλλη πόλη”.
Απευθύνει, μάλιστα, κάλεσμα σε κάθε Μεσσήνιο “όλοι μαζί πρέπει να θέσουμε τους υπεύθυνους προ των ευθυνών τους, για να προστατεύσουμε τη δική μας υγεία και των παιδιών μας. Να διεκδικήσουμε σήμερα, γιατί αύριο ίσως είναι αργά, την ενίσχυση του Νοσοκομείου Μεσσηνίας, αλλά και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του νομού μας”.
Στις 11 Μαΐου έγραφα με τίτλο “Ηρθε η ώρα να πάρουμε το θέμα της υγείας στα χέρια μας”: “Καμία πρόσληψη γιατρού δεν έγινε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας κατά τις δύσκολες και πρωτόγνωρες μέρες της δοκιμασίας με τον κορονοϊό. Παρά τις αόριστες υποσχέσεις για προσλήψεις γιατρών με διετείς συμβάσεις και κυρίως παρά τα σοβαρά κενά της νοσηλευτικής μονάδας, που εξυπηρετεί όλη τη Μεσσηνία”.
Στις 7 Σεπτεμβρίου στην ίδια στήλη, αναφερόμουν σε πρόσφατη ενημέρωση των γιατρών για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της λειτουργίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας για την καινούργια αυτή περίοδο, μετά την πρώτη κρίσιμη φάση του κορονοϊού, οι οποίοι αποκάλυπταν ότι “από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε κλειστήκαμε στα σπίτια μας για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, στο νοσοκομείο έγιναν μόλις 3 προσλήψεις επικουρικών ιατρών, ενώ εκκρεμούν 15 προσλήψεις ιατρών, οι 8 από αυτούς για τη λειτουργία των Επειγόντων ως αυτόνομου τμήματος”.
Ο αγώνας των νοσοκομειακών γιατρών έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου, προ κορονοϊού, όταν στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας η πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας Εφη Γεωργιοπούλου παρουσίασε το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης γιατρών του Νοσοκομείου Καλαμάτας με όλες τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να δημιουργήσει. Η πρόεδρος, επικεφαλής και άλλων γιατρών - μελών του Δ.Σ. του σωματείου, κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο, τους δήμους της Μεσσηνίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τους τοπικούς φορείς “να πάρουν το θέμα της υγείας στα χέρια τους και να διεκδικήσουν την αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη στην Περιφέρεια, με νοσοκομεία σε κάθε νομό και με κλινικές που θα λειτουργούν μόνο αν είναι πλήρως στελεχωμένες”.
Η πρόσκληση της προέδρου δεν βρήκε τους παραλήπτες που έπρεπε. Πότε η Πολιτεία, η κυβέρνηση θα ακούσει τους ειδικούς, την κραυγή αγωνίας των γιατρών; Πότε θα επανακαθορίσει την πολιτική της για την υγεία και θα αποφασίσει να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, όχι με σπατάλες, ιδεολογικές εμμονές και σκοπιμότητες μικροπολιτικές και συντεχνιακές, αλλά με γνώμονα τον άνθρωπο και την προστασία της δημόσιας υγείας;
Ηρθε η ώρα για αποφάσεις, να πάρουμε το θέμα της υγείας στα χέρια μας, όπως το ζήτησαν οι γιατροί.