Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021 19:46

Το ετήσιο κομματικό πλάνο των καταλήψεων

Γράφτηκε από τον
Το ετήσιο κομματικό πλάνο των καταλήψεων

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Δεν πρόλαβαν ν’ ανοίξουν τα σχολεία και ξεκίνησε η επαναστατική γυμναστική των αγωνιστικών διεκδικήσεων... αυθορμήτως και ταυτοχρόνως. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τηρείται το έθιμο των καταλήψεων σε σχολικές μονάδες. Τα αιτήματα, πραγματικά ή προσχηματικά, δεν έχουν ιδιαίτερη αξία: όλοι έχουμε καταλάβει εδώ και χρόνια τι ακριβώς υπηρετούν οι ετήσιες μαθητικές κινητοποιήσεις. Οι καταλήψεις δεν γίνονται επειδή υπάρχουν προβλήματα, αλλά γιατί μέσω αυτού του τρόπου επιβεβαιώνεται η ύπαρξη κομματικών νεολαιών, οι οποίες μέσω αυτής της διαδικασίας προχωρούν στην ετήσια  στρατολόγηση νέων μελών. Αυτή είναι η ουσία των καταλήψεων και όλα τα άλλα έπονται.

Το κομματικό πλάνο είναι το ζήτημα, όχι τα αιτήματα που κάθε φορά προκύπτουν από την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Αν θέλει κάποιος να μπει και στην ουσία των υποτιθέμενων αιτημάτων, εξετάζοντας διαχρονικά την πορεία τους θα διαπιστώσει ότι κανένα αίτημα δεν έχει ικανοποιηθεί ποτέ επειδή έγιναν καταλήψεις. Τα προβλήματα στις σχολικές μονάδες και στην εκπαίδευση είναι άλλωστε διαχρονικά τόσο πολλά, που το ευκολότερο πράγμα είναι να βρεθεί το… διεκδικητικό πλαίσιο. Τώρα, αν οι λύσεις στα προβλήματα των σχολείων διεκδικούνται προς την κατεύθυνση της ήσσονος προσπάθειας ή προς άλλη κατεύθυνση, αυτό είναι ένα τεράστιο ιδεολογικό ζήτημα, που δεν μπορεί να λυθεί πίσω από στοιβαγμένες καρέκλες στην κλειστή είσοδο ενός σχολείου.

Τα κλειστά σχολεία πλήττουν πάντως τους αδύναμους οικονομικά, γιατί οι άλλοι, ακόμα και αυτοί που έκαναν καριέρα ως καταληψίες, τα παιδιά τους τα πάνε σε σχολεία που δεν κλείνουν από αγωνιστές! Θα περίμενε λοιπόν κάποιος ορθολογικά σκεπτόμενος, σε μια περίοδο που η υγειονομική κρίση έχει κρατήσει πάρα πολύ καιρό τους μαθητές μακριά από τη σχολική αίθουσα και τη διά ζώσης διδασκαλία, να αντιλαμβάνονταν όλοι ότι το συμφέρον όλων είναι τα ανοιχτά σχολεία. Οι καταλήψεις οδηγούν στην επιστροφή στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, όπως γίνεται από χθες σε όσα σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη. Δεν γνωρίζουμε πόσοι το έχουν αντιληφθεί, αλλά τα μαθήματα γίνονται, και οι απουσίες μετριούνται κανονικά. Καλή η αγωνιστική γυμναστική, αλλά δεν είναι πλέον τζάμπα.

 


NEWSLETTER