Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 21:46

Με απειλές δεν κρύβονται λάθη και αδυναμίες

Γράφτηκε από τον
Με απειλές δεν κρύβονται λάθη και αδυναμίες

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η κυβέρνηση βλέποντας τους δεκάδες νεκρούς από κορονοϊό και τα νοσοκομεία στα πρόθυρα της ολικής κατάρρευσης αποφάσισε επιτέλους να λάβει μέτρα, προκειμένου να αυξηθεί ο εμβολιασμός. Η υποχρεωτικότητα και η επιβολή προστίμου, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, ήταν μονόδρομος, προκειμένου να μην έχουμε νέο lockdown. Η οικονομία και η κοινωνία προφανώς και δεν μπορούν να είναι όμηροι ψεκασμένων απόψεων και αντικοινωνικών συμπεριφορών. Η κυβέρνηση καθυστέρησε να αντιδράσει λαμβάνοντας μέτρα θετικού χαρακτήρα για την ενίσχυση του εμβολιασμού, ενώ παρατηρεί εδώ και μήνες παθητικά «πνευματικούς» και λοιπούς «ειδικούς» να αλωνίζουν και να παίρνουν κόσμο στο λαιμό τους.

Καθυστέρηση υπήρχε και στην απαιτούμενη θωράκιση του συστήματος υγείας. Κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορούν να προσληφθούν μέσω πανδημίας χιλιάδες γιατροί, γιατί πολύ απλά γιατροί στις κρίσιμες ειδικότητες δεν υπάρχουν. Θα μπορούσε όμως να υπάρξει καλύτερη οργάνωση του υπάρχοντος  συστήματος υγείας. Να προχωρήσει δηλαδή σε αναδιοργάνωση έκτακτης ανάγκης προσαρμοσμένη στα δεδομένα της πανδημίας με μετακινήσεις προσωπικού σε κρίσιμες κλινικές. Δυστυχώς ούτε αυτό έγινε συντονισμένα και αξιόπιστα, αλλά πρόχειρα και ευκαιριακά, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπέρμετρη πίεση στις δομές αιχμής και στο προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές. Στα εύλογα ερωτήματα που τίθενται και στην κριτική που γίνεται υπάρχει αλαζονική αντιμετώπιση. Ο… Πολάκης δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμα το αντεπιχείρημα. Η σύγκριση με το χειρότερο δεν είναι κριτήριο επάρκειας ή επιτυχίας. 

Σε τοπικό επίπεδο, ο τρόπος που έγινε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για την πανδημία έδειξε τεράστιο έλλειμμα συνεννόησης. Οι απειλές για προσφυγή στη δικαιοσύνη επειδή τίθενται ερωτήματα δεν δείχνουν μόνο έλλειψη ψυχραιμίας, αλλά και έλλειμμα κουλτούρας διαλόγου. Ακόμα κι αν κάποιος κακόπιστα ρωτά, αυτός που έχει την ευθύνη έχει υποχρέωση να απαντά με  πειστικότητα και ψυχραιμία. Ο εκνευρισμός και η έλλειψη ψυχραιμίας είναι κακός σύμβουλος. Επιβεβαιώνει επί της ουσίας το επιχείρημα της αδυναμίας αντιμετώπισης κρίσεων. Οι απειλές και οι φωνές δείχνουν τεράστια αδυναμία.


NEWSLETTER