Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022 22:03

Πανηγυρίζουμε δυστυχώς για το αυτονόητο

Γράφτηκε από τον

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η ανάδειξη των προβλημάτων στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας από την «Ε» είχε ως αποτέλεσμα την άμεση παρέμβαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια, παρότι δεν έχει την αρμοδιότητα, προχώρησε στις αναγκαίες εργασίες, έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές στις εγκαταστάσεις του Αεροδρομίου. Οι παρεμβάσεις μικρής οικονομικής αξίας, αλλά τεράστιας σημασίας. Τα σπασμένα στέγαστρα, οι κλειστές πόρτες και οι χαλασμένες τουαλέτες είναι η χειρότερη πρώτη και τελευταία εικόνα ενός επισκέπτη σε μία περιοχή.

Το Αεροδρόμιο Καλαμάτας, όπως πολλές φορές έχει επισημανθεί, αποτελεί τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή υποδομή της Νότιας Πελοποννήσου. Οι τοπικοί παράγοντες μαζί με τους υπεύθυνους του Αεροδρομίου απαιτείται να έχουν συνεργασία, έτσι ώστε η συγκεκριμένη υποδομή όσο βρίσκεται ακόμα στα χέρια του Δημοσίου να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Είναι απόδειξη αποτυχίας ότι χρειάστηκε η κατακραυγή μέσω δημοσιευμάτων για να πραγματοποιηθούν αυτονόητες εργασίες συντήρησης μερικών χιλιάδων ευρώ.

Η αυτοδιοίκηση ως θεσμός κοντά στις ανάγκες της κάθε περιοχής χρειάζεται να παρεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά. Όταν δεν το πράττει, αποδεικνύεται το επίπλαστο ενδιαφέρον των επικεφαλής. Φροντίζουν για την εικόνα τους και όχι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Οι τουαλέτες ήταν κλειστές και τα στέγαστρα σπασμένα στην υποδοχή τουριστών πριν από μερικές εβδομάδες, όταν σειρά τοπικών παραγόντων έσπευσε να φωτογραφηθεί για να δείξει ενδιαφέρον. Θα ήταν χρησιμότερο αν είχαν φροντίσει να αποκαταστήσουν έγκαιρα τα προβλήματα και δεν είχαν προσπαθήσει να τα κρύψουν κάτω από το χαλί με δηλώσεις αυτοθαυμασμού!

Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων ώστε να επεκταθούν οι εγκαταστάσεις του Αεροδρομίου και η επίσπευση της διαδικασίας παραχώρησής του σε ιδιώτη είναι αυτό που απαιτείται. Η περιοχή χρειάζεται μία πύλη εισόδου σύγχρονη και λειτουργική και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί όσο παλεύουμε για το αυτονόητο, τη στοιχειώδη δηλαδή συντήρηση των εγκαταστάσεων.