Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 21:06

Παιδικές δικαιολογίες για παράταση έργων

Γράφτηκε από τον

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Μια νέα παράταση, την 4η κατά σειρά, 120 ημερών έως τις 27 Μαρτίου 2023, αναμένεται να δώσει σήμερα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας στο έργο ανάπλασης της οδού Ναυαρίνου, μεταξύ Φαρών και Ακρίτα, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ. Το ότι δίνεται παράταση σε ένα ακόμα έργο του Δήμου Καλαμάτας δεν αποτελεί βέβαια κάτι καινούργιο αλλά τον κανόνα -σε λίγο δεν θα αποτελεί καν είδηση. Έχει όμως αξία να δούμε τις λεπτομέρειες στη συγκεκριμένη υπόθεση, για να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος.

Η ανάπλαση ενός μικρού τμήματος της Ναυαρίνου αποτελεί ουσιαστικά μια εύκολη εργασία πλακόστρωσης. Δεν είναι δηλαδή ένα πολύπλοκο έργο, αλλά κάτι εύκολο και μικρού κόστους, η καθυστέρηση παράδοσης για πάνω από ένα χρόνο είναι έτσι αδικαιολόγητη με βάση την κοινή λογική. Όταν όμως κάποιος δέχεται να παραταθούν οι εργασίες γιατί ο ανάδοχος πρέπει να διαθέσει περισσότερο χρόνο σε έρευνα αγοράς υλικών, λόγω των ανατιμήσεων αλλά και λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, υπάρχει ζήτημα. Πόσες μέρες θέλει η έρευνα αγοράς για τους κυβόλιθους; Ποια μέτρα για τον κορονοϊό στην παρούσα φάση καθυστερούν την εργολαβία; Πρόκειται για προσχήματα δικαιολόγησης των καθυστερήσεων.

Το πρόβλημα, όπως πολλές φορές έχει επισημανθεί, έχει να κάνει κυρίως με το προβληματικό θεσμικό πλαίσιο που οδηγεί τελικά σε ακροβασίες και παιδικές δικαιολογίες, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν. Τα έργα αναπλάσεων του Δήμου Καλαμάτας εκτελούνται με δυσκολία και μεγάλες καθυστερήσεις, γιατί από την αρχή δεν τηρήθηκε ένα αυστηρό πλαίσιο με βάση ό,τι προβλέπεται. Η διευκόλυνση στο ένα και η έξτρα εργασία εξυπηρέτησης στο άλλο δημιουργεί εξαρτήσεις... κατανόησης. Σε αυτές τις πρακτικές προστέθηκε ο κορονοϊός και η ανατίμηση των υλικών και τινάχτηκαν τα πάντα στον αέρα. Η δημοτική αρχή παρακαλεί πλέον τους εργολάβους να τελειώσουν πριν τις εκλογές. Δεν γνωρίζουμε σε τι βαθμό θα το καταφέρει, αλλά είναι σίγουρο ότι αυτό δεν αποτελεί ορθολογική πρακτική.