Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022 21:47

Αναθεώρηση στάσης για το αντιπλημμυρικό

Γράφτηκε από τον
Αναθεώρηση στάσης για το αντιπλημμυρικό

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας δεν ήταν μέσα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην Τρίπολη, απουσίαζε και από τον κυβερνητικό κατάλογο των 200 έργων στην Πελοπόννησο. Υπήρχε βεβαίως καμουφλαρισμένο σε μια γενική αναφορά για αντιπλημμυρικά έργα, αλλά δεν έγινε από κανέναν κυβερνητικό παράγοντα ειδική αναφορά. Αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Μέσα από την “εξαφάνιση” το θέμα μένει ανοιχτό και όλοι αναμένουν τις τελικές αποφάσεις για μετά τις εκλογές.

Το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας είναι ένα μεγάλο έργο σχεδόν 100 εκ. ευρώ. Η προχειρότητα όμως στο σχεδιασμό και ο εκβιαστικός τρόπος προώθησής του  προκάλεσε εύλογες αντιδράσεις, οι οποίες δίχασαν και τα στελέχη της Ν.Δ. Το να δίνεις 100 εκ. ευρώ για έργα σε μια περιοχή και να μην υπάρχει θετικό πολιτικό αποτύπωμα είναι προβληματικό. Το πολιτικό κόστος είναι αυτό που καθοδηγεί τα κόμματα και το πολιτικό αισθητήριο είναι αυτό που δίνει τις εκλογικές επιτυχίες. Το αντιπλημμυρικό δεν εξαφανίστηκε έτσι τυχαία, αλλά για να μην υπάρξει πολιτικό κόστος. Τα πάντα θα εξελιχθούν στο μέλλον και εφόσον έχει υπάρξει η όποια αναδιάταξη στο τοπίο τόσο κεντρικά όσο και τοπικά.

Η εξέλιξη στο ζήτημα αποτελεί δικαίωση για όσους εντός και εκτός Ν.Δ. αντιστάθηκαν στην αποδοχή μιας λύσης που θα διέλυε το κέντρο της Καλαμάτας για τα πολλά επόμενα χρόνια. Η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής επιβάλλεται να προχωρήσει με βάση τις υποδείξεις που έχουν γίνει από ειδικούς και περιγράφονται στις αποφάσεις του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου. Όσοι βιάστηκαν να αγοράσουν “γουρούνι στο σακί” έχουν εκτεθεί και χρειάζεται να αναθεωρήσουν απόψεις και τακτική. Μέσα από μια κοινή και συντονισμένη προσπάθεια μπορεί να επιτευχθεί σε σύντομο χρόνο η ουσιαστική αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον και τη λειτουργία της πόλης. Υπάρχει χρόνος για σύμπλευση και συνεννόηση, αρκεί να υπάρξει και θέληση. Η σύγκρουση έχει πάντα ηττημένους.


NEWSLETTER