Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023 21:16

Η αυτονόητη απόσυρση των κάδων απορριμμάτων από το οδικό δίκτυο

Γράφτηκε από τον

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το θανατηφόρο τροχαίο που συνέβη στην περιοχή του Ξυλοκάστρου, με συνέπεια να χάσει τη ζωή της εργαζόμενη στην Υπηρεσία Καθαριότητας, ανέδειξε το  πρόβλημα της τοποθέτησης κάδων απορριμμάτων σε δρόμους, όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες. Με απόφαση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα δεν θα εγκρίνεται πλέον η τοποθέτηση κάδων και δεν θα επιτρέπεται στα απορριμματοφόρα η στάση και στάθμευση για αποκομιδή απορριμμάτων στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το δυστύχημα ανέδειξε το πρόβλημα και η απόφαση του περιφερειάρχη έρχεται να διορθώσει μια κακή πρακτική των δήμων. Η τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων σε επαρχιακούς και εθνικούς δρόμους ήταν η εύκολη και «ανώδυνη» πολιτικά λύση. Οι περίοικοι δεν ενοχλούνταν, παρότι υπήρχε κίνδυνος τόσο για αυτούς που άφηναν τα σκουπίδια στους κάδους όσο και για αυτούς που στη συνέχεια τα μάζευαν. Η εφαρμογή της απόφασης δεν θα είναι βέβαια εύκολη, γιατί οι κάδοι που θα φύγουν από τους συγκεκριμένους δρόμους θα πρέπει να πάνε σε άλλα σημεία, η εξεύρεση των οποίων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η εφαρμογή της απόφασης θα γίνει προφανώς μετά τις εκλογές -αν βέβαια μέχρι τότε δεν έχει ξεχαστεί.

Σε κάθε περίπτωση το σύστημα αποκομιδής των σκουπιδιών αλλά και η τοποθέτηση κάδων είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση από τους δήμους, με βάση τα νέα δεδομένα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι δήμοι χρειάζεται να ακολουθήσουν πολιτικές μείωσης του όγκου των σκουπιδιών και σε αυτή την κατεύθυνση είναι θετική η πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας με τους οικιακούς κομποστοποιητές. Η ορθολογική διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων και η συγκέντρωση σε επιλεγμένα σημεία των ανακυκλώσιμων υλικών μπορεί να κάνει οικονομικότερη και από κάθε πλευρά ασφαλέστερη τη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι εύκολες λύσεις ανήκουν στο παρελθόν και αυτό χρειάζεται να το κατανοήσουν πολιτικοί και βέβαια πολίτες, που ακόμα θεωρούν ότι μπορούν να πετούν από το παράθυρο του αυτοκινήτου τους τα πάντα στους δρόμους.