Παρασκευή, 26 Μαϊος 2023 09:15

Σφραγίστηκε ένα μνημείο...

Γράφτηκε από τον

Κάτι παραπάνω από ένας χρόνος χρειάστηκε ώστε τα σχέδια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας να τελεσφορήσουν σχετικά με τον σπηλαιώδη υστεροβυζαντινό ναό του Αγίου Ιωάννη, στη σκιά του Κάστρου Καλαμάτας.

Το Μάρτιο του 2022 σε ρεπορτάζ της “Ε” είχαν γίνει γνωστές οι προθέσεις της για απομόνωση του χώρου, ώστε να μην φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο (αν και αυτό έχει συμβεί εδώ χρόνια).

Όπως φαίνεται, οι συνεχείς επισημάνσεις του Τύπου δεν είχαν συγκινήσει τους αρμόδιους, έως ότου μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας πήραν την… κατάσταση στα χέρια τους, καθαρίζοντας το εσωτερικό του ναού που θύμιζε χωματερή.

Η πρωτοβουλία αυτή μάλλον ώθησε ή απλά εξέθεσε τους ανθρώπους που υποτίθεται πως επιμελούνταν το χώρο κι έτσι σφραγίστηκε ένα μνημείο, που πριν λίγα χρόνια αποτελούσε κόσμημα για την περιοχή και την πόλη.

Και επειδή φαντάζει απίθανο πλέον να αλλάξει κάτι, δεδομένου πως τα πάντα εντός του ναού κλάπηκαν και λεηλατήθηκαν, ας αποσυρθούν τουλάχιστον οι σχετικές ταμπέλες, ώστε να μην κατευθύνουν τον κόσμο σε… αδιέξοδο.

Τ.Αν.