Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2023 21:06

Οριστική απαλλαγή από πρόσωπα του παρελθόντος 

Οριστική απαλλαγή από πρόσωπα του παρελθόντος 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η έκπληξη των εκλογών στην Περιφέρεια ήταν ο Δημήτρης Κουτσούλης. Ο υποψήφιος που στηρίχθηκε επίσημα από το ΠΑΣΟΚ αλλά ελλιπώς από το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος ειδικά στη Μεσσηνία, κόντρα σε όλες τις προγνώσεις, για λίγες ψήφους δεν κατέκτησε την 3η θέση. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα έχει εξήγηση και οφείλεται στην ανάγκη του κόσμου για νέα πρόσωπα που έχουν στοιχειώδη συγκρότηση.

Η επιλογή του Δημήτρη Κουτσούλη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ακολούθησε τη νόρμα που εφαρμόστηκε και σε άλλες περιοχές, και βέβαια στο Δήμο Αθηναίων. Νέα πρόσωπα, επιστήμονες που διαθέτουν πολιτική συγκρότηση και έχουν επιτυχημένη επαγγελματική πορεία. Ο Κουτσούλης ως γιατρός στην Αρκαδία αλλά και στην Τριφυλία φάνηκε στην κάλπη ότι έχει αφήσει θετικό αποτύπωμα. Στην υποψηφιότητά του όμως δεν πίστεψε το στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ, στην περιοχή που έδειξε πως δεν μπορεί να αποκολληθεί από ξεπερασμένες λογικές και πρόσωπα.

Το πασοκογενές σύστημα Τατούλη πολέμησε στο προσκήνιο και κυρίως στο παρασκήνιο τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Κόντρα στην κεντρική λογική του κόμματος για αυτονομία και ανάδειξη νέων προσώπων που έχει ανάγκη το κόμμα, επέμειναν στη λογική να στηριχθεί ο Πέτρος γιατί αυτός… κερδάει! Τελικά αποδείχθηκε ότι ο Πέτρος ήταν ο μόνος που δεν μπορούσε κα κερδίσει, γιατί αποτελεί μια ξεπερασμένη πολιτική φιγούρα από την εποχή και τις ανάγκες του τόπου.

Το ΠΑΣΟΚ για να ανακάμψει ουσιαστικά θα πρέπει να απομονώσει και να απαλλαγεί από τους παράγοντες του παρελθόντος. Να δώσει χώρο και να στηρίξει νέους ανθρώπους. Να απομονώσει εντελώς πρόσωπα του παρελθόντος, που σε κάθε ευκαιρία προσπαθούν να επανακάμψουν στο προσκήνιο. Δεν είναι προφανώς όλα τα παλιά στελέχη του κόμματος για πέταμα, αλλά καλό θα ήταν ο ρόλος τους να περιοριστεί και να μιλούν μόνο όταν και αν ζητείται η γνώμη τους αυστηρά  συμβουλευτικά. Η πολιτική ζωή για να προχωρήσει χρειάζεται τους νέους ανθρώπους, που αντιλαμβάνονται καλύτερα τον κόσμο και τις ανάγκες της εποχής.