Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2016 20:03

Οταν τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα

Γράφτηκε από την

Οταν τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα

Η φονική κακοκαιρία που έπληξε τη Μεσσηνία βρήκε για μια ακόμα φορά την κρατική μηχανή απροετοίμαστη παρά την προειδοποίηση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για εκδήλωση επικίνδυνων καταιγίδων. Δυστυχώς τόσο οι τοπικοί άρχοντες όσο και η κυβέρνηση πιάστηκαν κυριολεκτικά και μεταφορικά στον ύπνο.

Ετσι χθες το πρωί, ενώ ακόμα δεν είχαν κλείσει οι πληγές από τις καταστροφές, εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν μεταξύ Καλαμάτας και Θουρίας επειδή κανένας αρμόδιος δεν κήρυξε άμεσα το νομό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαγορεύοντας παράλληλα την κίνηση στους δρόμους. Αλήθεια τι θα συνέβαινε αν ξεσπούσε μια νέα καταιγίδα την ώρα που βρίσκονταν στο δρόμο εκατοντάδες οδηγοί; Αλήθεια από πού θα περνούσαν τα ασθενοφόρα και τα πυροσβεστικά οχήματα αν χρειαζόταν να σπεύσουν για να απεγκλωβίσουν και άλλους ανθρώπους;

Δυστυχώς και παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις τόσο η κεντρική διοίκηση όσο και η αυτοδιοίκηση δεν έχουν κανένα ουσιαστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων, με συνέπεια τις κρίσιμες ώρες όλοι να αυτοσχεδιάζουν και να προσπαθούν με ηρωικές προσπάθειες να αναπληρώσουν το κενό της οργάνωσης. Δυστυχώς επίσης οι πολιτικοί προτιμούν να διανέμουν χρήματα για αποζημίωση των πληγέντων αντί να χρηματοδοτήσουν τις υποδομές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων φυσικών φαινομένων. Ειδικά στο Δήμο Καλαμάτας οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι τεράστιες, καθώς διοικεί εδώ και δέκα χρόνια έχοντας άλλες προτεραιότητες. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, καθώς δεν έχει καταφέρει να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής που θα προστατέψουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών. Ευθύνες όμως έχουν και οι πολίτες που “μαυρίζουν” όποιο πολιτικό τολμήσει να ζητήσει απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης, ενώ την ίδια ώρα ψηφίζουν και με τα δυο χέρια όποιον μπαζώνει ή εγκιβωτίζει ρέματα. Ευθύνονται και οι δημοσιογράφοι που επιρρίπτουν ευθύνες στη φύση  προκειμένου να μην ασκήσουν κριτική σε όσους διαχειρίζονται την εξουσία θέτοντας τις πελατειακές σχέσεις πάνω από την ανθρώπινη ζωή. 

Φυσικές καταστροφές, δυστυχήματα και ατυχήματα συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Σε Δύση και Ανατολή τα σοβαρά κράτη προσπαθούν να διδαχτούν από τα λάθη τους ώστε την επόμενη φορά να θρηνήσουν λιγότερα θύματα και να γίνουν μικρότερες ζημιές. Στην Ελλάδα αντί να γίνει καταγραφή των λαθών, οι πολιτικοί τα φορτώνουν όλα στην φύση και στο “Θεό που μας μισεί” και οι πολίτες ψηφίζουν όσους υποσχεθούν μεγαλύτερες αποζημιώσεις και νέα δάνεια. Ετσι έγινε μετά τις φωτιές του 2007, έτσι θα γίνει και τώρα μετά τις πλημμύρες, έτσι θα γίνει και αύριο, αφού τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2016 18:24