Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2016 20:03

Παραμύθια για τη φύση

Γράφτηκε από τον

Παραμύθια για τη φύση

 Η φύση είναι μια αγαθή θεότητα γεμάτη καλοσύνη, ενώ ο άνθρωπος είναι το καρκίνωμα του πλανήτη στον οποίο προκαλεί μεγάλες καταστροφές,

 Αυτό ισχυρίζονται μετά από κάθε φυσική καταστροφή όχι μόνο αμόρφωτοι άνθρωποι που αναζητούν απλουστευτικές απαντήσεις για την τραγωδία που τους βρήκε, αλλά και ο επιστήμονας της διπλανής πόρτας που συνηθίζει να αρθρογραφεί κάτω από το air condition για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή των πολιτών. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη θεωρία, όταν ο άνθρωπος με τα έργα του προκαλέσει ζημιά στο περιβάλλον, έρχεται η φύση να… διορθώσει την κατάσταση τιμωρώντας παράλληλα τους υπαίτιους για την ύβρη που διέπραξαν. Αν τώρα αναρωτιέστε με ποιο τρόπο η αγαθή θεότητα μετατρέπεται σε εκδικητική, μπορείτε να λύσετε τις απορίες σας κάθε Σάββατο, στην πρωινή ζώνη του Star παρακολουθώντας τις οβιδιακές μεταμορφώσεις των σούπερ ηρώων, που αλλάζουν μορφή για να πολεμήσουν το κακό και τους συνεργάτες του. 

Σε αντίθεση όμως με όσα πιστεύει ο επιστήμονας της διπλανής πόρτας και οι σούπερ ήρωες των παιδικών εκπομπών, η φύση ούτε αγαθή είναι μόνο, ούτε έχει εκδικητικές τάσεις. Λειτουργεί με βάση τους δικούς της νόμους, που ο άνθρωπος προσπαθεί να ανακαλύψει ώστε να προστατευτεί από τα υπόλοιπα στοιχεία της φύσης που απειλούν τη ζωή του. Ουσιαστικά ο άνθρωπος, ενώ είναι αναπόσπαστό στοιχείο της φύσης, διακρίνεται από την υπόλοιπη φύση επειδή χρησιμοποιεί με δημιουργικό τρόπο φυσικά στοιχεία για να προστατευτεί από τη… φύση. Παράλληλα όμως και ενώ κατακτά ολοένα και υψηλότερα επίπεδα πολιτισμού, δεν μπορεί να καταπνίξει τα άγρια φυσικά ένστικτά του και πολλές φορές όχι μόνο σκοτώνει συνανθρώπους του, αλλά δημιουργεί και μαζικά όπλα καταστροφής που μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερες καταστροφές από την φύση. 

Γενικώς όμως, και σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν ο επιστήμονας της διπλανής πόρτας και οι παιδικές εκπομπές, ο τεχνικός πολιτισμός βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων. Αδιάψευστος μάρτυρας για τη συμβολή του τεχνικού πολιτισμού στη βελτίωση των συνθηκών είναι η αύξηση του πληθυσμού της γης που σημειώθηκε τον τελευταίο αιώνα, παρά τη νοσταλγία για… επιστροφή στις κακουχίες της αγροτικής ζωής. 

Από εκεί και πέρα πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι και επιστήμονες που θα βάζουν το δικό τους όφελος πάνω από το συμφέρον της ανθρωπότητας και το γενικό καλό. Και όταν συμβεί το… κακό, μιλούν για την αγαθή φύση που εκδικείται και άλλα παραμύθια για παιδιά που αρνούνται να γίνουν πολίτες και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Και ζουν αυτοί καλά και εμείς τους… κοιτάμε, αντί να τους πάρουμε με τις πέτρες για να μάθουν ποιος είναι αγαθός και ποιος δεν σηκώνει άλλη κοροϊδία. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2016 21:45