Κυριακή, 09 Ιουνίου 2019 17:08

Το εμπάργκο στα ΜΜΕ είναι αντιδημοκρατικό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Το εμπάργκο στα ΜΜΕ είναι αντιδημοκρατικό

Η επιβολή εμπάργκο σε μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι αντιδημοκρατική και γι' αυτό καταδικαστέα. Δυστυχώς όμως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου δεν μπορούν να καταγγείλουν το εμπάργκο που επέβαλε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στον τηλεοπτικό σταθμό "Best", γιατί μέχρι προχθές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιβάλει εμπάργκο στον ΣΚΑΪ και η Νέα Δημοκρατία στην ΕΡΤ.

Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία άνοιξαν το ασκό του Αιόλου που προκάλεσε την προχθεσινή θύελλα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το Φεβρουάριο, χτυπώντας στην πόρτα των κουφών πριν ξεσπάσει η θύελλα, έγραφα:

«Οπως υπερασπίζομαι την ελευθερία του "Ριζοσπάστη" να δημοσιεύει ό,τι θέλει, έτσι υπερασπίζομαι και το δικαίωμα του ιδιώτη εκδότη να επιλέγει την ύλη της εφημερίδας του.

Με αυτά τα λόγια απαντώ σε όποιον ανόητο υποστηρίζει ότι η ελευθερία του Τύπου κινδυνεύει επειδή ο "Ριζοσπάστης" δεν δημοσιεύει τις ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας ή επειδή μια εφημερίδα δεν έχει εκτενές ρεπορτάζ για τη δραστηριότητα του υποψηφίου συμβούλου στην Κάτω Ραχούλα.

Ετσι κι αλλιώς η ελευθερία του Τύπου κινδυνεύει μόνο όταν η εξουσία, με διάφορα προσχήματα, επιχειρεί να καθορίσει με παρεμβάσεις της την ύλη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αντιθέτως στη δημοκρατία το Σύνταγμα παρέχει στους πολίτες και τα κόμματα το δικαίωμα να εκδώσουν οποιοδήποτε έντυπο επιθυμούν, για να προβάλουν και να διαδώσουν τις απόψεις τους.

Ειδικά στις μέρες μας, το δικαίωμα αυτό έπαψε να είναι τυπικό καθώς η ψηφιακή τεχνολογία ήρε τους οικονομικούς περιορισμούς, και πλέον όποιος επιθυμεί μπορεί όχι μόνο να αποκτήσει ηλεκτρονική εφημερίδα ή σελίδα σε κοινωνικό δίκτυο, αλλά και να μετρήσει τους followers και τα likes των δημοσιευμάτων του.

Στην άλλη άκρη της επικοινωνιακής γραμμής, η πολιτική εξουσία είναι υποχρεωμένη να απαντά σε δυσάρεστες ερωτήσεις όλων των δημοσιογράφων και να μην επιλέγει στις συνεντεύξεις Τύπου τα μέσα στα οποία θα απαντήσει. Αν ο δεξιός πολιτικός σταματήσει να απαντά στον δημοσιογράφο του "Ριζοσπάστη" και ο σοσιαλιστής στον ανταποκριτή του "Economist", η δημοκρατία θα χάσει οριστικά τη μάχη από τις ανελεύθερες δυνάμεις, και αυτές ανεξέλεγκτες πλέον θα αρνηθούν να λογοδοτήσουν και στη δικαιοσύνη, καταλύοντας πλήρως το δημοκρατικό πολίτευμα».

Λίγες μέρες αργότερα, στις 25 Φεβρουαρίου, σε νέο άρθρο έγραψα: «Fake news επικαλέστηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης για να επιβάλει εμπάργκο στον τηλεοπτικό σταθμό Βεst, δεξιόστροφα fake news παρουσίασε επιλεκτικά και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κομματική του εκδήλωση στην Καλαμάτα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μόνο δεξιά πηγή ψεύτικων ειδήσεων.

Ειλικρινά δεν θα είχα κανέναν λόγο να ανοίξω διάλογο για τα fake news τόσο με τον κ. Τατούλη όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν στην πραγματικότητα τα επιχειρήματά τους δεν είχαν στόχο την αξιοπιστία του Τύπου αλλά μόνο ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης ή ένα κόμμα. Πολύ φοβάμαι όμως ότι στις μέρες μας τα fake news χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο από την πολιτική εξουσία, για να δώσουν τη χαριστική βολή τόσο στην αξιοπιστία όσο και στην ελευθερία του Τύπου».

Τέλος, στις 3 Μαρτίου προειδοποιούσα;

«Ο Τύπος και η Δικαιοσύνη εδώ και πολλά χρόνια είναι μόνιμα στο στόχαστρο, όχι μόνο των ανελεύθερων καθεστώτων, αλλά και των λαϊκιστών που θέλουν να κυβερνήσουν ανεξέλεγκτα, γκρεμίζοντας τους πυλώνες που ελέγχουν την πολιτική εξουσία.

Αρχικά στο στόχαστρο μπαίνει η αξιοπιστία του Τύπου και της Δικαιοσύνης, με συνεχείς δηλώσεις και ανακοινώσεις, τόσο για την πλημμελή λειτουργία τους όσο και για την εξάρτησή τους από δήθεν μεγάλα και σκοτεινά συμφέροντα - που βεβαίως δεν κατονομάζονται επειδή είναι... σκοτεινά. Στη συνέχεια, όταν πληγεί η αξιοπιστία των μέσων μαζικής επικοινωνίας και των δικαστών, οι αυταρχικές πολιτικές ηγεσίες θέτουν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους τον Τύπο και τη Δικαιοσύνη με "λουκέτα", απολύσεις, εξαγορές... και όχι μόνο. Κάποιοι προτιμούν να εξαγοράσουν τα αντιπολιτευόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης (άλλοτε με κρατικό χρήμα και άλλοτε με χρήματα της οικονομικής ολιγαρχίας), κάποιοι άλλοι να τα κλείσουν (με "ρύθμιση" της αγοράς), ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν τον παραδοσιακό τρόπο, κλείνοντας το στόμα των δημοσιογράφων με μια σφαίρα.

Στον άλλο πυλώνα της δημοκρατίας, οι έντιμοι δικαστές πιέζονται ασφυκτικά μέχρι να αποχωρήσουν, ώστε να πάρουν τη θέση τους "πρόθυμοι" να καταδικάσουν όποιον τολμήσει να ασκήσει την παραμικρή κριτική στο καθεστώς.

Στην Ελλάδα ο αριστεροδέξιος λαϊκισμός πυροβολεί καθημερινά τον Τύπο και τη Δικαιοσύνη, επιχειρώντας μάλιστα πολλές φορές να στρέψει τη μια εξουσία απέναντι στην άλλη. Ευτυχώς, μέχρι τώρα τόσο ο Τύπος όσο και η Δικαιοσύνη αποδείχτηκαν ανθεκτικότεροι από όσο πίστευαν οι λαϊκιστές που, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση, ονειρεύονται να εγκαθιδρύσουν ένα δικό τους ανεξέλεγκτο καθεστώς, είτε σε εθνικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο. Η έκβαση της μάχης θα κριθεί όμως από τη στάση των πολιτών απέναντι σε όσους επιχειρούν να πλήξουν τον Τύπο και τη Δικαιοσύνη. Ειδικότερα η μάχη του Τύπου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και από τη στάση που θα τηρήσουν δημοσιογράφοι, εκδότες και καναλάρχες απέναντι σε όσους επιχειρούν να εξαγοράσουν τη σιωπή τους με δημόσιο χρήμα. Και μην τολμήσει κάποιος να ξεστομίσει, ενώ είναι διαμορφωτής της κοινής γνώμης, ότι δεν αντιλήφθηκε τον κίνδυνο του λαϊκισμού και ότι έδινε προτεραιότητα στην επιβίωσή του. Η επιβίωση των μέσων μαζικής ενημέρωσης θα κριθεί μεταξύ άλλων και στον πόλεμο κατά των λαϊκισμών.

Ελευθερία του Τύπου και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη υπάρχουν μόνο στη δημοκρατία. Στα ανελεύθερα καθεστώτα θα διαβάζεις μόνο ό,τι θέλει η μία και μοναδική εξουσία».

Προχθές στην Περιφέρεια, κάποιοι έπεσαν από τα σύννεφα με τη συμπεριφορά της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου.

Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριτές.

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2019 18:32

NEWSLETTER